Teksti Olli Luukkola
Toisin kuin usein luullaan, punkin purema on lähes huomaamaton. Moni huomaakin punkin kiinnittyneen yleensä vasta sitten, kun se on jo ehtinyt imeä verta itseensä.
– Punkki tulee poistaa ihosta mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tämän jälkeen haavakohta on syytä puhdistaa desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.
– Pelkkä punkin purema ei normaalisti aiheuta toimenpiteitä. Puremakohtaa on kuitenkin hyvä tarkkailla muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihoon kehittyy tänä aikana punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen kertoo.
Toimi näin, jos huomaat punkin tai sen pureman
– poista punkki ihosta mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä
– tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista, vedä suoraan ihosta poispäin
– älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla, kynsilakalla tai muulla vastaavalla
– puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla
– jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla
– tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut
– jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin