Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tietojen mukaan kesäkuussa hukkui 18 ihmistä. Kuusi hukkumista tapahtui uidessa, viisi vesiliikenteen yhteydessä ja seitsemässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Juhannuksen aikana hukkui viisi ihmistä.

Suomessa on tammi-kesäkuun aikana hukkunut 36 ihmistä, joka on 32 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana (68). Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin.

– Hukkuneiden määrä valitettavasti kasvaa, kun sää on suotuisa ja ihmisiä on paljon liikkeellä vesillä ja veden äärellä. Surullisinta on se, että hukkumiset ovat suurilta osin ennaltaehkäistävissä. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä, sanoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

– Muista terve järki ja selkeä arviointikyky. Pue pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysy rannalla, arvioi oma uimataito ja toimintakyky realistisesti, ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysy käden mitan päässä lapsista veden äärellä, neuvoo Nieminen.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Suurin osa tapaturmaisista hukkumisista tapahtuu uinnin, pulikoinnin ja vedessä vilvoittelun yhteydessä, rannalta tai laiturilta tahattomasti veteen putoamisien yhteydessä ja vesikulkuneuvolla eli pääasiassa soutuveneellä liikkumisen yhteydessä. Hukkumiset tapahtuvat usein tutuissa sisävesistöissä, lähellä rantaa.

10 vinkkiä vesiturvalliseen kesän viettoon

–  käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi
– muista, että alkoholi ei kuulu vesille
– valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä
– varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa
– arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti
– ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan
– ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan
– opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan
– tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus
– muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa
Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto