Muistan taas, mitä ilo on

0
Olga Markovasta (edessä oik.) ja hänen kaksivuotiaasta tyttärestään Evasta on tullut hyvät kaverit Henna Heikkilän ja tämän tyttären Edenin kanssa.

Ukrainalainen Olga Markova esiintyi viikko sitten Böndessä. Hän lauloi sydämensä kyllyydestä.

– Muistan taas, mitä ilo on, ja miten musiikki auttaa. Olen kaukana kotimaastani ja läheisistäni, mutta musiikin siivet kantavat. Se auttaa koti-ikävään. Musiikilla voi tuottaa itselle ja muille helpotusta. Sota unohtuu ja elämä jatkuu, toteaa Olga Markova, joka tuli parivuotiaan lapsensa Eva Markovan kanssa Ukrainasta sotaa pakoon Suomeen.

Böndessä tuli laulettua yksi suomalainenkin kappale.

– Kun mä sinut kohtasin, oli ilta ihanin, tapailee Markova Paratiisia.

– Ihmiset lauloivat mukana. Jotkut itkivät ja lauloivat. Tunne oli vahva, muistelee erityisesti melankolisista, mutta myös iloisista, energisistä ja rytmikkäistä lauluista pitävä Markova.

Hän opetti kotimaassaan musiikkia, johti lapsikuoroa, antoi pianotunteja ja on ollut esiintyvä artisti erilaisissa kokoonpanoissa. Hän on laulanut Ukrainan Philharmonikoiden pop-jazz -yhtyeessä.

30-vuotiaalla Olga Markovalla on halu päästä jälleen opettamaan musiikkia. Hän aikoo ensin opetella suomen kieltä.

Olga Markova tapasi Henna Heikkilän ensi kertaa runsas kolme kuukautta sitten Lamminniemessä. He heittivät Moi-tervehdykset. Sitten suut alkoivat käydä ja otettiin käyttöön älypuhelimen käännösohjelmat. Yhteinen sävel löytyi nopeasti.

Lapset Eden Heikkilä (2 vuotta 8 kuukautta) ja Eva Markova (2 vuotta 2 kuukautta) alkoivat leikkiä. Naperot viihtyivät toistensa kanssa, kuten äiditkin.

– Olga on ihana ja avoin. Meistä on tullut ystävät. Me katsomme ilon ja positiivisuuden kautta maailmaa, kertoo Henna Heikkilä.

Hän ja ystävänsä ovat auttaneet Markovaa.

– Nyt näyttää jo hyvältä. Olga on päässyt lapsensa kanssa jatkamaan elämää. Häntä on mukava auttaa, kun hän on niin toimelias ja avoin. Olgalla on halu päästä tekemään asioita.

Henna Heikkilä avittaa Markovaa myös laulukeikkojen hankinnassa.

– Autan, ettei häntä huijata.

Olga Markova esiintyy Böndessä jälleen elokuussa. Sitä ennen on keikka ainakin Karjalohjalla ja muutamissa yrityksissä.

– Olgaa voi tilata erilaisiin tilaisuuksiin. Toiveena on, että jatkossa Olga voisi hankkia elantonsa musiikilla, kertoo Heikkilä.

Olga Markova asui Nikolajevin kaupungissa lähellä Odessaa. Sinne jäivät sisko, tämän viisivuotias poika, Olgan vanhemmat ja 93-vuotias mummo. He ovat soitelleet ja pitäneet yhteyttä Messengerin kautta lähes päivittäin.

Ikävä uutinen tuli juuri. Kotitaloa pommitettiin. Katto räsähti alas. Siinä meni Olgan piano, mutta myös vanhempien asunto. Nyt he asuvat sukulaisten luona.

– Minä kaipaan heitä kovin paljon. Toivon, että sisko tulisi lapsensa kanssa Suomeen. Mutta ymmärrän, että hän jää kotimaahan, kun miehensä on rintamalla.

– Mutta nyt minä haluan antaa lapselleni turvallisen lapsuuden täällä Suomessa, sanoo Markova.