Näyttely pohtii kulttuurirajojen ylittäviä kysymyksiä

0
Markus Timonen ja Nadia Tawfik huomasivat tutustuessaan, että he pohtivat samanlaisia kysymyksiä, kulttuurin ja kansallisuuden eroista huolimatta.

Teksti ja kuvat Olli Luukkola

Pellavaenkeliin on avautunut näyttely Kosmisia viestejä pyramideista saveen. Esillä on kuvataiteilija Nadia Tawfikin maalauksia, artesaani Markus Timosen kierrätystavaroista loihtimia teoksia ja kirjailija Olli Saramäen lentäviä lauseita.

Egyptiläinen Tawfik kertoo aina ihailleensa kotimaansa kulttuuria, ja useat hänen teoksensa ovatkin saaneet inspiraationsa sieltä. Myös näyttely juontaa juurensa samoihin teemoihin.

– Olen aina ihmetellyt, miksi pyramidit on rakennettu; onko kyseessä hautausmaa vai portti toiseen maailmaan? Myös niiden hierarkkinen muoto ja koko ovat aina ihmetyttäneet minua. Ne ovat saaneet minut pohtimaan sitä, mistä tulemme ja minne olemme menossa, Tawfik avaa.

Hän on huomannut, että samat eksistentiaaliset kysymykset ovat pyörineet myös suomalaisten taiteilijoiden mielessä, kun he ovat koettaneet ymmärtää yhteyttään luontoon. Idea yhteisnäyttelystä sai alkunsa, kun Tawfik tutustui puolisonsa Saramäen kanssa Timoseen viime syksynä.

– Keskustelimme silloin Ollin ja Markuksen kanssa näkemyksistämme. Kulttuurin ja kansallisuuden eroista huolimatta, huomasimme etsivämme vastauksia samoihin kysymyksiin, vaikkakin erilaisilla lähestymistavoilla, Tawfik kertoo.

Niin syntyi ajatus kosmisten viestien, pyramidien ja savipitäjän yhdistämisestä.

Lopputulosta pääsee ihastelemaan 3. elokuuta asti.

Taidenäyttely Kosmisia viestejä pyramideista saveen 3.8. saakka Pellavaenkelissä.