Näyttelyn kaunein löytyi Somerolta

0
Suviheinän paras aikuinen koira ja koko näyttelyn kaunein oli keeshond Huima. Marika Ahtaanluoman omistamaa koiraa esittää Iina Murtola. Taustalla tuomarit Tanya Ahlman-Stockmari (vas.) ja Tarja Hovila.

Teksti Tarja Kauppinen

Someron Seudun Koiraharrastajien perinteinen Suviheinän Match Show veti viime keskiviikkona yhteensä 116 osallistujaa Helsinkiä, Turkua ja Tamperetta myöten. Myös yleisö löysi tapahtumaan.

Sekä omistajat ja koirat näyttivät nauttivan yhdessäolosta.

Kahvilateltassa paiskivat hommia Piia Sihvonen-Talikka, Annika Saneri, Anja Virolainen ja Helena Suortti.

– Meillä Somerolla voi harrastaa koiran kanssa esimerkiksi agilitya, arkitottelevaisuutta ja näyttelykoulutusta. Koirien kanssa puuhaillaan ulkona ja se sopi myös korona-aikana. Ehkä talvitauko oli hieman tavallista pidempi, mutta yleensäkin pidämme talvella taukoa koulutuksista, Sihvonen-Talikka ja Saneri kertovat.

Taina Leino oli saapunut Haukkukalliolle dalmatialaisen kanssa.

– Vanni on kaksi vuotta ja osallistuu isojen aikuisten koirien sarjaan. Meillä ei ole mitään tiukkoja tavoitteita, osallistumme showhun ihan harjoituksen ja huvin vuoksi. Vanni tuli minulle korona-aikana, mutta minulla on ollut aiemmin myös sekarotuisia koiria. Meillä on kotona myös lapsi, 9-vuotias Eveliina ja hän tulee hyvin juttuun koiran kanssa. Dalmatialaiset ovat aktiivisia perhekoiria. Vanni ja Eveliina tykkäävät leikkiä ja puuhailla yhdessä, mutta aikuiset taluttavat koiran, se on sen verran vahva ja kova vetämään, Leino selittää.

Satu Rimpiläinen ja beaucenpaimenkoirat eli beauceronit Pimu, 6, ja Alli, 3, saapuivat Tammelasta. Beauceronin alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut vartioiva paimenkoira.

– Nämä toimivat hyvin vahti- ja palveluskoirina, ne ovat myös lapsiystävällisiä. Minulla on aina ollut koiria, yhdessä harrastamme Rally-tokoa, joka perustuu tottelevaisuuteen ja hakua eli noutamista, hän kertoo.

Lili Perkiö talutti kokoonsa nähden isoa skotlanninpaimenkoiraa eli pitkäkarvaista collieta. Myös ne ovat lapsiystävällisiä, viehättäviä ja viisaita. Mukana menossa oli myös äiti Heidi.

– Koda on kolmevuotias ja mukana meillä on myös sen äiti Elli. Lili on 6-vuotias ja osallistuu Kodan kanssa lapsi & koira -sarjaan. Lili on osallistunut aiemmin kaksi kertaa match show´hun, joista ensimmäinen kerta oli lelukoirasarja.

Minja Koivulalla oli talutushihnan päässä eloisa kääpiöpinseri Indy.

– Tämä koira on ensimmäistä kertaa match showssa, se on kaksi vuotta vanha, toteaa äiti Henna Koivula.

Meillä on mukana myös toinen tyttö Nea Koivula, hän näkyy harjoittelevan tuolla vähän kauempana. Koiraharrastus on meille sellaista yhteistä hauskanpitoa, hän huikkaa.

Koko näyttelyn kauneimmaksi valittiin somerolaisen Marika Ahtaanluoman keeshond Huima. Ahtaanluoman mittelspitz Vimma oli näyttelyn kolmanneksi kaunein.

Näyttelyn toiseksi kaunein oli somerolaisen Emma Lehtosen tiibetinterrieri Mysti ja neljänneksi kaunein jokioislaisen Virpi Laaksosen cavalierkingcharlesinspanieli Tenho.

Monitotuisten kaunein oli salolaisen Anniina Lepistön Max ja toiseksi kaunein raisiolaisen Monika Lindströmin Roki.

Lapsi & koira -kilpailun voitti forssalainen Minja Koivula, jonka esitettävänä oli kääpiöpinseri Indy.

Isot rotukoirat arvosteli ulkomuototuomari Tarja Hovila ja pienet rotukoirat Tanya Ahlman-Stockmari, jotka valitsivat yhdessä näyttelyn kauneimmat eli Best in Show -luokan. Monirotuiset sekä lapsi & koira -kisan arvosteli SSKH:n hallituksen jäsen Anu Aho.