Onko se kurtturuusua?

0
Tämä ei ole poiskitkettävä kurtturuusu.

Kaislarannassa Rantatien varressa, Someronjoen vesistöön ulottuvalla tontilla sijaitsee yhteisalue. Aiemmin alue oli hoidettu hienosti. Sittemmin kaupunki ajoi sille savia viemäröintityömailta, minkä jälkeen paikka on rehottanut. Rantaan kaupunki rakensi myös tien.

Tontilla kukkii parhaillaan vieraslajike lupiini. Lisäksi siellä on laajasti levinnyttä ruusua, jonka on epäilty myös olevan tuomittavaa kurtturuusua. Mutta onko se sitä?

Kaupungin puutarhatyöntekijä, puutarhuri Sari Jokinen vahvistaa Somero-lehden havainnon, että kyseessä ei ole kurtturuusu. Luonnonruusujen tunnistus ei ole helppoa, mutta lähimpinä oletuksina hän arvioi sen olevan metsäruusua, orjanruusua tai koiranruusua. Ruusut tapaavat kasvaa erilaisiksi jopa eri kasvupaikoilla.

Maankäyttöinsinööri Jyrki Virtanen kertoo, että entinen yhteisalue on tulossa kaupungin omistukseen. Ennen kaupunki oli siinä osakkaana.

– Juhannuksen alla asiasta tuli Maanmittauslaitoksen päätös, josta on alkanut 30 päivän valitusaika. Sen jälkeen, mikäli valituksia ei tule, kaupunki kolmen kuukauden kuluessa maksaa lunastuskorvaukset muille yhteisalueen osakkaille, eli syys–lokakuun vaihteessa.

Mahdollinen valitus käsiteltäisiin maaoikeudessa. Jyrki Virtasen mukaan suurimmat osakkaat omistavat tontista 2 prosenttia. Kaupungin osuus on ollut 1 prosentti.

Maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola arvioi, että kaupungin omistuksessa tontti tullaan jatkossa leikkaamaan tai niittämään. Lupiinin ei anneta rehottaa. Ruusupensaita harkitaan jätettäväksi muutamia kaunistukseksi. Veneenomistajien kulkuoikeus ja soutuveneen pitäminen rannalla säilyvät.