Puotsaari korkkasi kuoharit Suomen mestarina

0
Niko Puotsaari on Suomen ykkönen.

Endurokuski Niko Puotsaari ylsi tämän vuoden päätavoitteeseensa, voittamalla Suomen mestaruuden U20-luokassa. Sipoon päätöskilpailusta hän pokkasi kauden ”täydennyksenä” vielä E1-sarjan pronssimitalin.

Ahokkaan Juho, joka ekassa kolmessa kisassa on ollut mua nopeampi, voitti lauantaina ekan päivän. Sunnuntaina hän kaatui. Loukkasi kätensä sen verran pahasti, ettei pystynyt enää jatkamaan. Nousin siitä sitten pisteissä ohitse, Niko Puotsaari kertaa.

Pyörä on edelleen samankokoinen. Kaksitahtinen Husqvarna 125 m³, jolla kisakilometrejä on käyty. Pyörä on tuttu.

– Sipoossa me ajettiin seitsemän tunnin luokkaa, josta kilometrejä tulee äkkiä lähemmäs 300 per päivä.

– Kyllä se aika paljon on. Siirtymissä tulee suurin osa, sillä SM-kisoissa on paljon tiesiirtymiä. Erikoiskokeita Sipoossa oli kolme pätkää, yhteismitta ehkä 15 kilsaa. Kun ne kolmeen kertaan ajaa, päästää suurin piirtein 45 kilometriin erikoiskokeita, Puotsaari arvioi.

Samassa tallissa Kytönen Motorsportissa ajaa myös Peetu Juupaluoma, joka voitti viime viikonloppuna E2-luokan Suomen mestaruuden. Tallin osaamista täydensi kolmantena Viivi Mäkinen, voittamalla naisten Suomen mestaruuden endurossa.

Voittajan tyylinäytettä Sipoosta.

MM-sarjaa höysteenä

MM-sarjaa on kesältä takana Italia ja Portugali. Jäljellä on vielä tänä viikonloppuna Slovakia ja viikko sen jälkeen Unkari. Myös Sipoo oli mukana yhtenä EM-sarjan kilpailuna, josta nyt lauantaina tuli 9. sija ja sunnuntaina 10.

– Koko MM-sarjaa en aja, ainoastaan neljä kisaa, kun niitä yhteensä on seitsemän. Näistäkin saa taas tosi paljon kokemusta MM-sarjasta. Ja kun mukana on toinenkin kuski teamista, niin on helpompi lähteä.

Peetu Juupaluoma on ajanut koko MM-sarjaa, kun Puotsaarelta jäi olkapään loukkaantumisen takia välistä Espanjan ensimmäinen MM.

– Loukkaantuminen tuli alkukeväänä Espanjan treeneissä. Kaaduin pari viikkoa ennen MM:ää, ja solisluu lähti sijoiltaan. Ajamisesta tuli muutama viikko taukoa

Tavoitteekseen endurokuski on laittanut, että pääsisi Youth -luokassa pisteille. Se tarkoittaa alle 21-vuotiaita.

– Samalla haen hieman parannusta kahteen jo ajettuun MM-kisaan, joissa on ollut ongelmia kämmenien kestämisen takia. Luulen, että Unkari ja Slovakia menee paremmin, Puotsaari suunnittelee.

Viimeinen, Saksan MM, jää Puotsaarelta lokakuussa välistä, kun armeijan urheilukoulu alkaa.

– Ensi kausi on vielä täysin auki. Katsotaan nyt, mitä tapahtuu. Mutta jotain ajetaan kuitenkin.