Ruoantarpeeseen jokaviikkoinen kädenojennus

0
Pöydällä on avunantajille saapunut, ja edelleen ukrainalaisille menevä tarpeisto hygieniatarvikkeista. Pöydän takana ovat ylhäällä Nikita, Vita ja Larisa, keskellä Tatjana, Valentina, Elena ja Natalja ja edessä on Olha.

Somerolla asuu tällä hetkellä noin 250 Ukrainasta tullutta sotapakolaista. Tilanne vaihtelee viikkojenkin välillä. Ihmisiä tulee ja menee esimerkiksi muulta tulleiden työtarjousten johdosta.

Yhteiskunnan jakaman tuen varassa eläminen on niukkaa, erityisesti ruuan ja muiden elinkustannusten koko ajan kallistuessa. Ukrainalaisilla on pysyvää tarvetta säännölliseen apuun. He ovat joutuneet, matkalaukkua lukuun ottamatta, jättämään taakseen kaiken.

Merkittävä ruoka-avun antaja on ollut Someron Helluntaiseurakunta. Sieltä on jaettu ruokaa mittavasti ja säännöllisesti huhtikuusta asti, eli siitä Ukrainan pakolaisia tänne laajasti rupesi saapumaan. Myös hygieniatarvikkeille on ollut koko ajan kova kysyntä.

Toiminnan pääpaikkana on Helluntaiseurakunta Akustintiellä. Vapaaehtoistyöntekijä Sonja Leino kertoo helluntaiseurakunnan tehneen ruoka-aputyötä Somerollakin jo viiden–kuuden vuoden ajan muun somerolaisen väestön keskuudessa.

Tottumusta ja osaamista asian suhteen siis on, siirtymä ukrainalaisten suuntaan oli luontevaa. Tammelassa asuva Sonja Leino toteaa tehneensä avustustyötä myös muualla ennen Someroa, ja jo aiemmin. Muitakin on, kuten Someron Helluntaiseurakunnan vanhemmiston puheenjohtaja Eero Kulmala muiden mukana ruoka-aputyössä.

– Eri helluntaiseurakunnat Suomessa antavat apua eri tavoin. Ei ole vain yhtä ainoaa tapaa, millä koko Suomen Helluntaikirkko avustusta antaa. Seurakunnat ovat tässä suhteessa hyvin itsenäisiä. Jotkut seurakunnat ovat saattaneet antaa apua jatkuvana esimerkiksi 10 tai 20:kin vuotta, Sonja Leino selvittää.

Ketään ei ole suljettu pois avun piiristä. Myös suomalaisia avuntarvitsijoita on tullut mukaan.

– Kuka vaan voi tulla, joka kokee tarvitsevansa ruoka- tai muuta apua, Leino jatkaa.

Tärkeänä apuna arjen auttamistyössä on Olga Bryntseva , joka on asunut Suomessa jo yli 10 vuotta. Sonja Leino kehuu, kuinka tämä molemmat kielet osaavana on suurena apuna toiminnassa, ja osaa myös entisestä kotimaastaan tulleita ihmisiä parhaiten kohdata.

Tanjaan ja Nikitaan tutustuimme ensimmäisenä ja sitten Olgaan. Hänen kauttaan mukaan auttamaan liittyivät hänen äitinsä Olha, Valentina, Vita sekä Natalija, joka tuli mukaan tavattuani hänet tuolla kadulla. Kutsuin hänet mukaan. Ja Olgia on muuten monta, Sonja Leino luettelee hymyillen.

– Heidän apunsa, kuten olen heille kertonutkin, on ollut korvaamatonta. He ovat niin sanotusti hyviä työntekijöitä. He ovat aina täällä paikalla ja aina auttamassa, kysyen, missä muussa voivat edelleen olla avuksi. Olemme tulleet ystäviksi, heidän mukana olonsa on ollut ihanaa, Leino ylistää.

———————

Auttajilla on kutsumus auttaa

Helluntailaisten tarjoamaa ruoka-apua ja hygieniatarvikkeita ukrainalaisille haetaan lahjoitusruokapaikoista, eräänlaisista ”tukuista”. Niitä on Turussa, pääkaupunkiseudulla ja Mäntsälässä.

Ruokakeskuksille antavat apua muiden muassa jalostajat, maahantuojat, kaupat, tukut ja elintarviketeollisuus.

– Ne jakavat tarvikkeita ympäri Suomea muillekin, esimerkiksi yhdistyksille. Kaikille, ei pelkästään helluntaiseurakunnille, Someron Helluntaiseurakunnan vapaaehtoistyöntekijä Sonja Leino kertoo.

Uskonnollisten yhteisöjen vapaaehtoistyö on merkityksekästä. Sitä ilman moni avunantaminen ei kanavoituisi perille.

Ristin Voitto -lehden mukaan Mäntsälässä helluntaiseurakunnan kupeessa toimivan Leivän tuki ry:n avustustyö on laajentunut ja kasvanut huono-osaisuuden ja muun avuntarpeen lisääntyessä. Mäntsälästä kerrotaan haettavan jopa 10 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa pääosin järjestöjen ja seurakuntien jaettavaksi.

Joka maanantai Leino ja Satu Auvinen käyvät hakemassa ruokaa. Apuna heillä on Ukrainassa taksia ajanut Nikita , joka toimii nyt kuljettajana.

Kaikki taustajoukot ovat hyvin tärkeitä. Välillä jakopäivän yhteyteen on järjestetty tapahtumia. Kerran seurakunnan pihaan kokoontui yli 200 ihmistä, sekä ukrainalaisia että suomalaisia. Ilma oli kaunis ja kaikki saivat istumapaikan.

– Jos jotain voisimme toivoa, niin se olisi isompi pakastin ja myös isompi pakettiauto. Nyt joudumme ottamaan peräkärryn taakse. Tapahtumiakin varten tarvittaisiin isompia tiloja, Sonja Leino esittää.

Koolle kerääntyneillä ukrainalaisilla on monenlaisia taustoja. On varastomiestä, lastenhoitajaa, kätilöä, hoitoapulaista, sairaanhoitajaa, sihteeriä, leikkaussalin avustajaa. Yhteistä näyttäisi olevan, että he ovat auttaneet ihmisiä.

He kuulivat toinen toisiltaan, että voisivat olla avuksi. Monissa huoneistoissa on paljon asukkaita. He haluaisivat saada töitä. Suomen kieltä he opiskelevat kotona ja Somero-opistossa.

Virkistäytymispäivä saatiin aikaan Eerikkilään. Apua tarvitaan myös ilon ja vapaan puolelle.

Suurin huoli on kotimaahan jääneistä sukulaisista ja ystävistä, heidän pärjäämisestään. Nyt maasta lähtö on myös vaikeutunut. Joka päivä ollaan yhteyksissä. Paljon uskotaan rukouksen voimaan.

**********

Ristin Voitto, lyhenne RV, toimii Suomen helluntaiherätyksen pää-äänenkannattajana. Lehti ilmestyy viikoittain ja sitä on julkaistu vuodesta 1912 lähtien. Lehden on arvioitu tavoittavan viikoittain noin 40 000 lukijaa.

————————-

Helluntailaisuus (Wikipediasta)

 • helluntaiherätys eli helluntailaisuus on yksi suurimmista kristinuskon protestanttisista suunnista maailmassa
 • liike toimii pääosin itsenäisinä paikallisseurakuntina ja -ryhmittyminä
 • liike sai alkunsa 1900-luvun alkuvuosina Yhdysvalloissa Kansasissa ja Los Angelesissa
 • perinteiseen helluntailaisuuteen arvioidaan kuuluvan 115 miljoonaa jäsentä koko maailmassa
 • jos lukuun lasketaan myös helluntailaisuuteen pohjautuvat karismaattiset ja uus­karismaattiset liikkeet, oli helluntailais-karismaattisen liikkeen kokonaismäärä vuonna 2001 noin 345 miljoonaa, ja siitä luku on kasvanut
 • Euroopassa helluntailaisia arvioidaan olevan noin 4,3 milj., joista Ukrainassa 1,2–1,5 milj., Suomessa noin 45 000
 • Suomen Helluntaikirkkoon kuului 2021 maaliskuussa 84 helluntaiseurakuntaa, eniten Uudellamaalla——————————–

  Migrin tilastoista:

  Maahanmuuttoviraston mukaan tilapäisen suojelun hakemuksia on tullut Suomeen 17.7.2022 mennessä vireille 33 060 kappaletta. Muilta kun ukrainalaisilta on vain 395 hakemusta. Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on 1 viikko.