Saharan kätketyt puolet esillä Härkälän kartanossa

0
Päivi Arvosen upea valokuvanäyttely tuo esiin Saharan monet kasvot.

Teksti ja kuva Olli Luukkola

Härkälän kartanoon on avautunut Päivi Arvosen valokuvia esittelevä näyttely Aavikon valoa ja menneisyyden jälkiä. Esillä olevat valokuvat ovat pääosin Kamal Expedition -syvän aavikon tutkimusmatkalta, johon Arvonen pääsi osallistumaan vuonna 2014.
Tutkimusmatka suuntautui Egyptin läntiselle aavikolle, joka on tällä hetkellä kokonaan suljettu turvallisuussyistä. Myöskään vuonna 2014 kyseiselle alueelle ei tehty paljoakaan reissuja, vaan Saharan salaisuuksiin otettiin mukaan tutustumaan vain noin satapäinen kansainvälinen joukko toimittajia sekä tutkijoita. Arvonen oli mukana ainoana pohjoismaisena valokuvaajana.
– Matka piti koordinoida hyvin armeijan kanssa, koska liikuimme alueella, missä luvattomat liikkujat ammuttiin kysymättä. Turvanamme oli viiden poliisiauton seurue salakuljettajien varalta, Arvonen kertoo.
Kokonaisuudessaan matka kesti kaksi viikkoa keskellä ei mitään, ilman matkapuhelinverkkoa tai juoksevaa vettä. Tänä aikana kutsuvierasseurue taittoi yli 2000 kilometrin mittaisen matkan jeepeillä tutustuen niin tuhansien vuosien takaisiin kalliomaalauksiin kuin aavikon monimuotoisuuteen kaikessa kauneudessaan.
– Mielikuvamme Saharasta on pitkälti dyynimaisemaa, joka on kaikkein kuvauksellisinta, mutta ainoastaan noin viidennes Saharasta on oikeasti hiekka-aavikkoa, Arvonen avaa.

Saharan moniin kasvoihin pääsee tutustumaan 12. elokuuta asti