Seikkailua Näkyvän rajalla

0
Leena Laukkanen pitää teoksista, joiden sisälle voi kuvitella itsensä seikkailemaan. Teos Kirsikkapuisto onkin yksi hänen henkilökohtaisia suosikkejaan.

Teksti ja kuvat Olli Luukkola

Kaupunginkirjaston parvigalleriaan on avautunut Leena Laukkasen taidenäyttely, jossa seikkaillaan näkyvän ja näkymättömän maailman rajalla, paikassa, jossa aika menettää merkityksensä.

– Kaikessa viisaudessaan, rakettitieteineen ja fysiikan osaamisineen, ihminen ei kuitenkaan ole kyennyt selvittämään joitakin aivan perustavanlaatuisia kysymyksiä, kuten ajan ja ikuisuuden käsitteitä, Laukkanen pohdiskelee.

Laukkasen kiinnostus aiheeseen on herännyt hänen huomatessaan, että etevimmätkin fyysikot sanoutuvat irti kyseisistä keskusteluista. Näyttelyssä esillä olevat abstraktit teokset pyrkivätkin koettelemaan ihmisten rajallista käsityskykyä, ja herättävät pohtimaan asioita uusista näkökulmista.

Taiteen tehtävä ei ole Laukkasen mukaan kopioida todellisuutta, vaan ennemminkin tuoda esiin jotain salattua, mikä liikkuu pinnan alla. Taiteilijan tai taiteesta nauttivan henkilön ei kuitenkaan tarvitse olla fyysikko tai nero, joka kykenee tajunnan räjäyttäviin tulkintoihin, vaan sekä taide että taiteen tekeminen kuuluvat kaikille.

– Kukaan ei selviä elämänsä läpi ilman erinäköisiä kriisejä. Niiden käsitteleminen erilaisten taidemuotojen kautta on todella fiksua, ja se tulee sallia kaikille, Laukkanen toteaa.

Leena Laukkasen taidenäyttely Näkyvän rajalla avoinna Someron kirjaston Parvigalleriassa 29.7. asti kirjaston aukioloaikoina.