Sisarusten siveltimistä

0
Sisarukset Raija Mattila (vas.) ja Seija Kämäri ovat maalanneet myös yhdessä. Maalatessa on vaihdettu kuulumisia ja puhuttu syntyjä syviä.

Somerolainen Raija Mattila suuntasi viime talvena siskonsa Seija Kämärin luokse Saloon. Tarkoitus oli maalata yhdessä ja saada tukea toiselta harrastukseen. Samalla jutella kaikesta mahdollisesta. Unohtaa korona-aika ja piristää itseä ja toista.

– Halusimme testata, ovatko taidot vielä tallella. Olivathan ne, toteaa Raija Mattila maalausharrastuksesta, joka on kulkenut keralla vuosikymmenet.

Kämäri on harjoituttanut taitojaan muun muassa kursseilla ja olemalla mukana taideharrastajaseuroissa, nyt parhaillaan Salon seudun taideharrastajissa. Hänen töitään on ollut esillä yhteisnäyttelyissä.

Sisarusten viime talvisen maalaussession tuloksia saa nyt katsella Svenssonin Torpan seinillä. Aiemminkin sisarukset ovat pitäneet yhteisnäyttelyitä, esimerkiksi Aholassa ja Helsingissä Itäkeskuksessa.

Heidän taulujensa aiheet pulppuavat luonnosta, aiheina muun muassa hedelmät, kukat, puut ja maisemat.

Mattila arvelee, että luonto on helpoimpia aiheita lähestyä ja valita maalauksen aiheeksi.

– Luonto on tässä heti silmien edessä.

Sisarusten öljyvärimaalaukset eivät ole valokuvia eivätkä kopioita nähdystä, vaan yleensä maalattavaksi valikoituu jokin yksityiskohta sekä valon ja varjon leikki.

Talvimaisemissa sisarusten siveltimen jälki on melko samanlainen.

– Raijan tyyli on lempeämpi, minun jyrkempi, esimerkiksi värien kanssa, kuvailee Kämäri.

He haluavat kehittyä.

– Enemmän vaan pitää tehdä ja kokeilla, sanoo Kämäri ja jatkaa, etteivät heidän työnsä ole mitään kuolemattomia teoksia.

– Tämä on pitkälti myös henkistä terapiaa, arvioi Mattila.

Kaksikko on kotoisin Lehtimäenkulmalta ja tyttönimeltään Suonpää.

– Äidin puolelta olemme Lembergeitä. Edesmennyt Ossi Lemberg oli enomme.

Seija on neljästä sisaruksesta vanhin ja Raija nuorin. Piirtämisen ja maalaamisen innostus on tarttunut jälkipolviin. Lastenlasten kanssa on yhdessä piirretty ja maalattu.

– Kyllä harrastusta jatketaan, etteivät maalit ehdi kuivumaan.

Sisarusten siveltimistä -näyttely on heinäkuun ajan Svenssonin Torpalla, esillä on Seija Kämärin ja Raija Mattilan öljyvärimaalauksia.