Syöpämäärät jatkavat kasvuaan nopealla tahdilla. Vuonna 2035 Suomessa ennustetaan olevan 46 000 uutta syöpätapausta, ja elämänsä aikana jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioidaan sairastuvan syöpään.

Syöpä on suomalaisten toisiksi yleisin kuolinsyy. Samaan aikaan yhä useampi paranee syövästä. Suomessa on nyt ensimmäistä kertaa elossa yli 300 000 ihmistä, jotka ovat joskus sairastaneet syövän.

Tärkeää on, miten hoidamme kaikki uudet syöpäpotilaat yhdenvertaisesti ja varmistamme, että syövästä selvinneiden elämänlaatu ja toimintakyky ovat mahdollisimman hyvät.

Syöpäjärjestöt ja suuri joukko muita syövän parissa toimivia tahoja pitää yhtenä keskeisenä ratkaisuna kansallisen syöpästrategian laatimista.

Eräänlaisen sateenvarjon alle koottaisiin syöpäseulontojen kehittäminen, diagnostiikka ja varhainen hoitoonpääsy, yhdenvertaiset hoitokäytännöt, potilaiden kuntoutumisen tuki ja psykososiaalinen tuki sekä syöpätutkimus. Strategialla luotaisiin yhteiset linjaukset siitä, miten näitä teemoja tulevina vuosina kehitetään.