Teksti Eija Komu

”Tanssi on parasta aivolääkettä”, on 95-vuotias ikinuori teräsmuori Aira Samulin sanonut. Hän on Rytmikkäät-ryhmänsä kanssa opettanut lukemattomia tansseja suomalaisille.

Lantion käyttöä pidettiin pitkään synnillisenä. Kun Elvis ”Pelvis” Presley esiintyi aikoinaan uhmakkaine rockeineen Amerikan televisiossa, häntä ei kuvattu vyötäröstä alaspäin, koska liikehdintää pidettiin liian riettaana.

Suomessa Rauli Badding Somerjoki villitsi yleisön rohkealla lavaliikehdinnällään, jossa lantio oli niin ikään voimakkaasti mukana. Takakenoinen koreografia syntyi luonnostaan. Badding sanoi, ettei hän halunnut harjoitella mitään koreografioita, sillä muuten lopputulos olisi teennäinen ja aitous häviäisi. Hänen bändikaverinsa pitivät Baddingin liikehdintää hyvin vapautuneena; se toi mieleen Chuck Berryn.

1970-luvun lopulla Saturday Night Fever -elokuva villitsi nuorison. John Travoltan tanssikuviot saivat diskotanssin uuteen loistoon. Bee Gees lauloi ”Stayin`alive”, ja sen tahdissa mekin opimme lukiossa tanssimaan travoltaa. Minä, kömpelys ja kahdeksikon liikkuja, ihastuin biisin tanssikuvioihin niin, että opettajakin kiinnitti aktiivisuuteeni huomiota.

Kiihkeän eroottinen paritanssi Lambada valloitti maailmaa 1980-luvulla.

Kaoman videolla on kuuma tunnelma. Video herätti aikoinaan pahennusta, ei tanssin eroottisuuden vuoksi vaan siksi, että tarinassa kaksi murrosikäistä tanssii rohkeaa tanssia ja tytön isä huomatessaan tämän läimäisee tyttöä poskelle. Lopulta hän kuitenkin leppyy, ja tanssi jatkuu.

Lambadan levytti suomeksi Anna Hanski: ”Kuulen musiikin, / tanssimaan mua kutsuu rytmi sen. / Kiinni sinuun jään, / jatkuva on liike lanteiden…”

Los de Rion esittämässä Macarenassa 1990-luvulla myös käsimimiikka on tärkeää, mutta kyllä alakroppakin elää.

Videolla on mukana myös suomalaistanssija, joka työtarjouksen saatuaan ajatteli: ”Voi ei! Pyllyn pyöritystä!”

Aserejé eli The Ketchup Song oli vuosituhannen alun hitti. Las Ketchup esitti sitä, ja siinäkin kädet siksakkeineen ja peukutuksineen ovat tärkeässä roolissa.

Ketsuppitanssin levytti suomeksi Sheidi:, ”Mä sanon hei hei, se käy ja sulla on toi hymy ja boogie lanteen / mä siitä punastun ja kohta sekaisin meen…”

Räjähtävän energinen Tina Turner on opettanut lavaliikehdintää Rolling Stonesin Mick Jaggerille , ja tästä sukeutuikin oikea rockkukko.

Tina Turner harjoittelee koreografiansa viimeisen päälle, mutta aitous ei tässä tapauksessa kärsi.

Suosikkini on CCR:n Proud Mary Tinan esittämänä – etenkin taltiointi Wembleyn stadionilta 2000. Viiden taustatanssijan kanssa hän aloittaa biisin kiusoittelevan ja viettelevän hitaassa tempossa: Nice and easy”, kuten hän sen itse sanoo.

Biisi kiihtyy rajuksi, ”rough”, ja on uskomatonta, miten Tina ja tanssijat hallitsevat kroppansa vähäisintä sormenliikettä myöten: täsmällisesti ja synkassa.

Pelkästään näistä tanssivideoista saa valtavasti energiaa. Aivot alkavat hölkätä.