Kaupunginhallitus myös 5 000 euron avustuspotin tahoille, yhdistyksille ja yrityksille, jotka edistävät ukrainalaisten kotouttamista. Paikallisesti Somerolla toimivat tahot ovat voineet hakea avustusta tällaisen toiminnan järjestämiseen.

Hakemuksia tuli kuusi, ja ne kaikki saivat avustusta. Kaupunginhallitus päätti, että avustussumma on 30 prosenttia hakijoiden ilmoittamista kustannuksista.

Suurimman summan 2 900 euroa saa Someron helluntaiseurakunta. Se on jo järjestänyt ja aikoo järjestää erilaisia tapahtumia, esimerkiksi ukrainalaisen ruoan ja kulttuurin päivän Evertintiellä, Ukraina-Suomi -yhteysiltoja, Ukrainan ja Suomen itsenäisyyspäivien juhlat, ukrainalaisen musiikin konsertin, lastenleirin, retken Hiidenlinnaan ja virkistystoimintaa.

MLL:n Someron paikallisyhdistys saa 800 euroa. Sillä on Naapuri & naapuri -toimintaa, jolla tuodaan yhteen kantaväestöä ja sotaa paenneita henkilöitä ystäväperhetoiminnalla sekä järjestämällä erilaisia aktiviteetteja ja kokoontumisia.

Someron Voima saa 550 euroa. Urheiluseura on ottanut kausimaksutta toimintaan mukaan ukrainalaisia ja kustantanut heille esimerkiksi varusteita.

Someron 4H-yhdistys saa 350 euroa, Majurimove Oy 225 ja Someron Pallo Juniorit 175 euroa. 4H-yhdistys tuo ukrainalaisia perheitä ja nuoria yhteen kantaväestöön kuuluvien kanssa muun muassa opettamalla suomalaista ruokakulttuuria yhteisessä kokkikerhossa.

Majurimove aikoo järjestää liikuntatunteja, joista osa on aikuisille ja osa aikuinen & lapsi -tunteja. Someron Pallon Juniorit tarjoaa mahdollisuuksia tulla tutustumaan jäävuoroille ja lainata varusteita.

Avustusta saaneiden tulee toimittaa selvitys avustuksen käytöstä kuluvan vuoden loppuun mennessä.