Endurokuski suuntaa seuraavaksi armeijan harmaisiin

0
Lajin näyttävyyttä tuodaan esiin myös erilaisilla tehosteilla kuten liekeillä.

Teksti Timo Kalenius

Niko Puotsaari saavutti kauden päätavoitteensa jo aikaisemmin tänä vuonna voittaessaan enduron Suomen mestaruuden U20-ikäluokassa. Tämän lisäksi hän osallistui enduron nuorten alle 21-vuotiaiden MM-sarjaan, jossa hän oli mukana neljässä eri osakilpailussa, kun koko sarjassa ajetaan seitsemän osakilpailua.
MM-sarjassa jokaisessa osakilpailussa ajetaan viikonlopun aikana kaksi starttia, joista pisteitä kertyy viidelletoista parhaalle. Kauden päätteeksi eniten pisteitä kerännyt on luokan maailmanmestari.
Puotsaaren sijoitukset MM-sarjassa vaihtelivat 10 ja 19 välillä. Ennen viimeistä kisaa, joka häneltä jää väliin armeijan vuoksi, hän oli 29 kuskin joukossa sijalla 18.
– Olin MM-sarjan kisoissa Italiassa, Portugalissa, Slovakiassa ja viime viikonloppuna Unkarin kisassa, jossa sijoitukseni oli 10. ja 15. Ensimmäinen Espanjan kisa jäi minulta väliin loukkaantumisen vuoksi, kun kaaduin treeneissä pari viikkoa ennen kisaa. Viimeinen Saksan kisa jää myös minulta väliin, koska aloitan elokuussa armeijan urheilujoukoissa Santahaminassa, kertoo Niko Puotsaari.

– Kokemustahan kisoista lähdin hakemaan. Alun perin ei ollutkaan tarkoitus ajaa koko sarjaa, vaan kerätä kokemusta tulevia vuosi silmällä pitäen, toteaa Puotsaari.
Ensimmäisen moponsa jo 3,5-vuotiaana saanut ja ensimmäiset kilpailunsa 14-vuotiaana ajanut Niko Puotsaari on harrastanut lajia tosimielessä viimeiset kolme vuotta. Tavoitteet ovat nuorten ja aikuisten MM-sarjassa menestyminen ja sitä kautta mahdollisesti aukeava paikka johonkin ammattilaistalliin.
– Olen nyt kaksi viimeistä vuotta ajanut Kytönen Motorsport enduro-kilpatiimissä. Jatkosta ensi vuoden osalta ei vielä ole sovittu mitään eli minulla ei ole vielä sopimusta tulevalle kaudelle. Armeija tietenkin hieman sotkee kuvioita, mutta uskon että urheilujoukoista pääsen hyvin treenaamaan ja kisoihinkin, miettii somerolaiskuljettaja.

– Lajina enduro ei ole halvimmasta päästä. Aika paljon joudumme itse kustannuksiin osallistumaan niin kaluston kuin kilpailumatkojenkin osalta. Vasta ammattilaistalleissa on mahdollisuus keskittyä pelkästään ajamiseen ja ehkä hieman tienatakin jotain. Kilpailu on kovaa ja tallipaikkojakin vain rajoitetusti, joten töitä saa tosissaan tehdä, että sellainen jonain päivänä aukeaisi, toteaa Puotsaari.

Niko Puotsaari osallistui tällä kaudella enduron MM-sarjassa neljään eri osakilpailuun. Kuva Slovakian kisasta.