Hautakivien kaatamisille on tultava loppu

0

Seurasin aiemmin huolestuneena lähinnä some-keskustelua siitä, että somerolaisten haudoilta oli viety kukkasia sekä hautalyhtyjä. Mutta se ei riittänyt, alkoi hautakivien kaato ja urakalla.
Olisi paikallaan herättää keskustelua ja toimia siitä, miten saada hautakiviin kohdistuva ilkivalta loppumaan. Hautausmaiden ilkivalta on aiheuttanut useammissa seurakunnissa vartioinnin ja sen tehostamisen. Niitä vartioidaan suuremmilla paikkakunnilla systemaattisesti, maaseudulla hajanaisesti tai ei ollenkaan.
Ymmärrettävästi vartioinnin järjestäminen seurakunnalle on rahakysymys. Kaupungeissa on kuitenkin jouduttu sijoittamaan vartiointiin lisääntyneen ilkivallan vuoksi. Hautarauhan turvaamiseksi on sijoitettu kameroita ja kiertävää vartiointia.
Hautarauhan rikkominen on juridinen termi ja siitä säädetään rikoslaissa. Suomessa tätä alhaista tekoa on esiintynyt buumina tai yksittäistekona. Muistuu mieleeni uutisointi v. 2021 Salon Teijossa. Tuolloin 1700-luvun pieni hautausmaa lähellä meren rantaa koki karmivan teon. Siellä henkilö kaivoi haudan auki todennäköisesti arkkua etsien. Nuorimies jäi kiinni teostaan.
Somerolla tahdotaan hautarauha.

Kirsti Kurki