Henri Liipolalle kuudes perättäinen SM-mitali

0
Henri Liipola otti pronssia Kalevan kisoista.

Teksti Aulis Tiensuu, kuva Kari Eerikäinen

Someron Esan Henri Liipola heitti kuudennen kerran peräkkäinen Kalevan kisoissa moukarinheiton SM-mitaleille. Mitalistiuransa alkoi 2017, jolloin tuli kultaa niin kuin kahtena seuraavanakin vuonna. 2020 tuli pronssia, viime vuonna hopeaa ja nyt taas pronssia.
Tämän vuotinen kilpailu Joensuussa oli kärkikolmikon osalta kesän aiempien kamppailujen tapaan jännittävä, sillä Aaron Kangas, Tuomas Seppänen ja Henri Liipola olivat 36 sentin sisällä toisistaan. Mestaruuden voitti kahden edellisen vuoden tapaan Kangas tuloksella 72,80, ”ikuinen kakkonen” Tuomas Seppänen oli hopealla 72,68 ja Liipola pronssilla viimeisen kierroksen tuloksellaan 72,44.
Kangas johti kilpailua ensimmäiseltä kierrokselta alkaen heittäen 72,39. Seppänen oli toinen 71,19 ja Liipola kolmas 71,10. Toisellaan 71,60 kantaneella heitolla Liipola nousi Seppäsen ohi, mutta tämä paransi neljännellään 72,24 ja viidennellään 72,68. Kankaan voittoheitto tuli toisella.
– Vähän harmittaa, kun voitto oli niin lähellä, mutta mitali on aina mitali. Kolmannessa heitossa oli parhaat vauhdit, mutta lipesi liian aikaisin kädestä sekä osui verkkoon, kertoi Liipola 69,15 kantaneesta heitostaan.
Koko mitalikolmikko Kangas, Seppänen ja Liipola edustaa Suomea viikon päästä käytävissä Münchenin EM-kilpailuissa. Kari Pihkasen valmentama Liipola kilpailee vielä sitä ennen viikon kuluttua lauantaina Somerolla Säästöpankin eloheitoissa.

Witka jäi niukasti finaalista

Esan naismoukarinheittäjät Johanna Witka ja Marika Virtanen olivat mukana karsintakilpailussa. Witka oli vielä viimeisellä kierroksella kiinni 10 parhaan finaaliin selviytyvän joukossa, mutta lopussa Kangasalan Ilona Verho ohitti hänet 21 sentillä ja näin Witka jäi ensimmäisenä karsiutujana 11. sijalle tuloksella 55,68.
Kalevan kisoissa poiketaan muiden arvo- ja mestaruuskilpailujen kenttälajien 12 parhaan finaalisääntöä päästämällä jatkoon vain 10 parasta.
– Heitot olivat ihan ok, mutta ehkä hiukan meni jännityksen piikkiin, kommentoi Johanna Witka.
Jo kolmansissa Kalevan kisoissaan mukana ollut 18-vuotias Marika Virtanen oli karsinnan 15. tuloksella 53,68.
Naisten finaalissa voittovuorossa oli ex-esalainen Silja Kosonen tuloksella 69,78. Jani Pihkasen valmentama Kosonen heitti kaikkiaan neljä heittoa yli 69 metrin ja hopealle tuloksella 68,98.
Kolmas oli Sara Killinen tuloksella 66,59 ja otti Kososen ja Tervon seuraksi kolmannen paikan myös Mûnchenin joukkueessa.