
– Kuvataiteen tekeminen on Somerolla tätä nykyä aktiivista. On taiteilijoita, on tasokasta taidetta: valokuvia, kirjoja, nettitaidetta, maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja niin edelleen. Tällä tasolla olevaa taidetta soisi somerolaistenkin tulevan katsomaan, sanoo taiteilija Antero Kare Pitkäjärven taide ja kulttuurista.
Hän kannustaa vanhempia viemään lapsia taiteen äärelle ja itsekin tekemään. Sitä kautta viedään eteenpäin taidekasvatusta, luodaan kipinää ja tunteita.
Kare muistaa, miltä hänestä tuntui, kun näki lapsena Rembrandtin kullatut lehdet (Jeesus saarnaa -teos on yksi Sadan guldenin lehdiksi kutsuista töistä).
– Tarkkaan muistan myös näytelmät, joita koulusta lähdettiin katsomaan. Ne ovat tärkeitä kokemuksia ja muistoja.
Hän sanoo, että on paljon suurempi kokemus nähdä oikeasti teos livenä kuin katsella sen kuvaa netistä tai kirjoista. Pääsee lähelle, pystyy syventymään ja syntyy ajatuksia.
– Taiteessa on voimaa. Siitä saa niin paljon. Jos ei näe taidetta, jää paljosta paitsi. Se antaa kokemuksia ja lisää ymmärrystä, luettelee Someron Kivimeijerin isä.
Pitkäjärven taide ja kulttuuri vei keväällä viestiä kuntapäättäjille ja kaupunginjohtajalle, miten toivoisi paikkakunnan kulttuurielämää kehitettävän sekä taidekentän, taiteilijoiden, koulujen ja päiväkotien yhteistyötä lisättävän. Yhtenä ehdotuksena oli, että opetussuunnitelmaan lisättäisiin taiteeseen tutustumista paikallisten tekijöiden kautta ja avulla. Paikallistietous olisi yksi sisältöaihe.


Kuvataiteen opettaja Tanja Holmberg muistutti oppilaille, että Kivimeijerin taidenäyttely on harvinainen kattaus.
– Tämäntasoista näyttelyä saman katon alla ei tosiaankaan ole nähtävillä isoissakaan kaupungeissa. Täällä on paikalla myös taiteilijoita, joilta voi kysyä, kehotti Holmberg lukion 3. kurssilaisia sekä yläkoulun kuvataiteen valinnaiseksi ottaneita opiskelijoita Kivimeijerin Go Somero Go Go -näyttelyssä.
Holmbergistä taiteen anti on valtava.
– Taiteen kautta voi ilmaista tunteitaan ja mielipiteitään. Se avaa uusia maailmoja, antaa tietoa ja lisää ymmärrystä muita kohtaan.
Osa nuorista tekee päättötyön ja laittaa sen muiden katsottavaksi ensi kevään näyttelyyn.
– Tämä näyttelyssä käynti ehkä antaa nuorille myös jotain sitäkin silmällä pitäen. He saavat kokemuksia näyttelystä. Ja saattaa joukossa olla myös heitä, jotka pohtivat taiteilijan ammattia, toteaa Holmberg.
Hän kannustaa nuoria hyödyntämään taiteen väylää, pitämään väylän auki itsensä ilmaisuun ja heijastamaan omia tunteitaan töidensä kautta.
– Taide tuo mielekkyyttä elämään. Jokainen ajatus, joka taiteen edessä syntyy on tärkeä. Se, että nauttii, mutta myös se, ettei jostakin työstä syty. Siirtyy sitten vaan toisen äärelle.
Opettajalla on vielä yksi toive.
– Etteivät nuoret ajattelisi, etten minä voi, osaa enkä pysty tekemään, vaan rohkeasti kokeilisivat ja nauttisivat elämän rikkaudesta.

Eemeli Kuula on käynyt kerran aiemmin taidenäyttelyssä Kivimeijerissä. Hänet sai liikkeelle, kun isosiskonsa oli töissä siellä. Nuorukainen oli hämmästynyt, että Somerolla on tällainen taidepaikka.
– En tiedä, miksi en ole pahemmin näyttelyissä käynyt. Ei ole tullut vaan lähdettyä.
Go Somero Go Go -näyttelyssä Kuula piti Pekka Ervamaan valokuvista, joissa kasvit paloivat.
– Lieskat ovat hienoja, ihaili nuori mies.
Veikko Aalto pitää vanhan ajan öljyvärimaalauksista; sellaisista, joissa tapahtuu jotain, on virettä. Hänelle käyvät sekä esittävät että abstraktit maalaukset.
Meijerissä esillä olevista Tommi Toijan ukkeleista hän ei syttynyt.
– Ne eivät vaan nappaa. Olioiden piirteet ja muoto häiritsevät, yrittää Aalto selvittää.
Hänestä hyvä taide saa ajattelemaan ja pohtimaan asioita.
– Taide on tärkeää. Sillä voi välittää tunteita ja mielipiteitä; se voi olla yhteiskunnallisestikin merkittävää.