”Jos voisin, asuisin täällä”

0
Ladislava Svoboda kaipasi kovasti Somerolle koronarajoitusten aikaan.

Teksti ja kuva Eija Komu

Intohimoinen Rauli Badding Somerjoki -fani, uskollinen Someron-kävijä, tshekkiläinen pappi Ladislava Svobodová pyrähti Somerolle kolmen viikon visiitille. 2020 ja 2021 hän ei suureksi surukseen voinut tulla tänne koronasulun vuoksi, mutta muuten hän on vieraillut ja viihtynyt täällä vuodesta 2009 alkaen yleensä elokuussa, mutta joskus myös talvella.

– Ensiksi menin tietysti Baddingin haudalle, kuten joka kerran vuodesta 2009 alkaen.

Svobodová liikkuu Somerolla kävellen ja polkupyörällä – ”polkupyöritse”, kuten hän suomen kielen prolatiiviin ihastuneena hauskasti muunnellen sanoo.

– Pyöräilin Koskelle, koska halusin syödä Kara-ravintolassa. Omistaja nimittäin kertoi, että se on nimetty lempikissan muistoksi. Olen pyöräillyt myös Torrolle ja käynyt siellä hautausmaalla sekä Somerniemen torille. Kirkko ei ollut auki, mutta sielläkin kävin hautausmaalla. Vierailin myös Erja ja Pentti Mannerin kotona.

– Tietysti kävin myös Baddingin kioskilla ja sisällä kotitalossa, jossa olen käynyt ennenkin. Baddingin pikkusisko Mailis Niemelä ei ollut nyt paikalla, mutta hänen tyttärensä Titina Niemelä oli. Nyt remontin jälkeen Baddingin henki on poissa; ei ole enää mitään, mitä hän on koskettanut.

Aholassa Ladislava Svobodová katsasti Kaija Aarikan ja Kaari Utrion näyttelyt. Katutansseissa häntä haettiin tanssimaan, ja hän tapasi myös Baddingin läheiset Raija ja Pentti Ahon sekä Arto ja Eeva Koskisen . Jussin Baarissa ja Böndessä hän juhli syntymäpäiviään.

– On surullista, että tuttuja on kuollut: Erkki Eskelinen, Antti Toukkari ja Kari Ruohonen . Julkisuuden henkilöistä Antti Litjan poismeno kosketti. Olen katsonut moneen kertaan Jäniksen vuoden ja Mielensäpahoittajan . Tunsin Uuno Turhapuro -hahmon, mutten tiennyt, että häntä esitti Vesa-Matti Loiri . Hän oli hyvin lahjakas.

– Joka sunnuntai menin messuun. Itse olen virallisesti eläkeläinen, mutta olen koko ajan töissä, sillä työlleni ei seurakunnassani ole jatkajaa. Asun pappilassa. Rakas Enator-kissani protestoi, kun olen poissa. Vien hänelle leluja ja jotakin hyvää syötävää.

– Tällä kertaa täällä Somerolla olen ollut majoittuneena Salli Lehtisen luokse.

Majapaikka on mitä mainioin, sillä se on M.A. Nummisen kotipaikka, ja myös Badding kävi treenaamassa talon yläkerrassa silloin tällöin.

– Kysymys kaupunginjohtajalle: miksi pöytä ja penkit on poistettu Pentti Nikulan patsaan luota? Istuin usein siellä liikkuessani kaupungilla.

– Terveiseni somerolaisille: Jääkää tänne, älkää muuttako pois. Jos voisin, asuisin täällä.