Suomalaista ja virolaista harrastajateatteria Myötätuulessa

Myötätuulen teatterilla Kaurakedossa on Harrastajateatterifestarit tulevana viikonvaihteena. Lauantain ja sunnuntain aikana on mahdollista nähdä kolme suomalaisten ja kolme virolaisten esittämää näytelmää, yhteensä kuusi esitystä. Kukin näytelmä on alle tunnin mittainen.

Mukana katselmuksessa ovat Myötätuulen teatteri Somerolta, Kyläsepän teatteri Jokioisilta ja Hassut Haahkat Kiikalasta. Viron puolelta tulevat Poolvillased sekä kaksi muuta ryhmää. Virolaisten esitykset ovat Unekivi, Tanassilma pupujukud ja Perekonnapidu plakat sekä suomalaisten Onni löytyy etsimättä, Kuolema kulkee kantapäillä ja Pulssi tuntuu.

Nähtävänä on komediaa, vakavaa ja siltä väliltä.

– Kannattaa tulla katsomaan. Tämä on tällaista matalan kynnyksen teatteria. Näkee monenlaista teatteria ja erilaisia teatterin tekotapoja, kannustaa Myötätuulen teatterin ohjaaja Olla-Riitta Mäkelä.

– Vaikka kieli ei kokonaan aukenisi, niin esityksistä voi nauttia, löytää ajattelemisen aihetta ja nähdä asioita uusin silmin. Vieraskielistä esitystä katsoessa kiinnittää huomiota sellaisiin asioihin, joita ei normaalisti suomalaista esitystä katsoessa välttämättä havaitse, jatkaa Mäkelä.

Hänestä on mielenkiintoista katsella muiden esityksiä. Paljon on samoja murheita, esimerkiksi ei ole tarpeeksi aikaa harjoitella, ei opi sanoja ja jännittää.

– Virossa ehkä ollaan kurinalaisempia kuin täällä meillä Suomessa, ja piirun verran kunnianhimoisempia harrastuksessa. Historia näkyy vahvasti heidän esityksissään. Virolaiset laulavat enemmän kuin me, luettelee Mäkelä.

Ohjaaja Tuomo Salmela ja koreografi Iiris Salmela antavat katselmuksen ryhmille palautetta. Harrastajateatteriseurueet valitsevat oman suosikkinsa.

– Yhteinen harrastus yhdistää. Toisten esityksistä saa intoa omaan tekemiseensä, tietää Olla-Riitta Mäkelä.

Yhteistyö Myötätuulen teatterin, Kyläsepän teatterin ja Poolvillasedin kanssa on tuttua useamman vuoden ajalta. Esimerkiksi Suomesta on oltu mukana harrastajateatteripäivillä Virossa. Kerran on tehty näytelmä Pilattu loma eli Rikutut puhkus, jossa virolaiset esittävät osansa viroksi ja suomalaiset suomeksi. Harjoituksia oli ensin kotimaissa ja sitten yhdistettiin ne yhteiseksi esitykseksi.

Viron puolelta puuhamiehenä on ollut Tauno Härginen.

– Tauno miettii jo se seuraavaa projektia. Kyllä yhteistyö jatkuu. On väläytelty, josko joskus pyydettäisiin mukaan norjalaisia ja ruotsalaisiakin harrastajateattereita, sanoo Mäkelä.

Harrastajateatterifestarit 13.–14.8. Myötätuulen teatterissa Hämeenojantien varressa Kaurakedossa.