Liipolan karsintakisa Münchenissä tänään keskiviikkona

0
Henri Liipola otti pronssia Kalevan kisoista.

Teksti Aulis Tiensuu, kuva Kari Eerikäinen

28-vuotias Henri Liipola kisaa tällä viikolla toisissa aikuisten EM-kisoissaan, kun hän heittää keskiviikkona Münchenin moukarikarsinnassa. Edellisisten neljä vuotta sitten pidettyjen Berliinin EM-kisojen karsinnassa hän kävi jo haistelemassa ilmapiiriä ollen silloin karsintakilpailun 20.
Liipola on heittänyt tänä vuonna uransa toiseksi pisimmän moukarikaaren 75,32. Hänen 15 senttiä parempi ennätyksensä on juuri tuolta Berliinin EM-vuodelta 2018. Liipola pääsi tällä kertaa kisoihin uuden ranking-järjestelmän 25. parhaana, kun kisoihin otettiin yhteensä 26 urheilijaa. Karsinnasta loppukilpailuun pääsee 12 parasta. Siihen tarvittaneen 74–75 metrin tulos, joka on täysin mahdollinen.
Koskelta kotoisin oleva Henri Liipola on edustanut 10 vuotta Someron Esaa ja voittanut kuutena perättäisenä vuotena Kalevan kisoista mitalin. Koko Liipolan uran ajan hänen valmentajanaan on toiminut somerolaisen Kari Pihkanen.
Viime vuodet Liipola on opiskellut Tampereella tietotekniikan insinööriksi ja asuu nykyisin Lempäälässä. Hän on kehittänyt ja rakentanut erilaisia sähkö- ja tietoteknisiä laitteita, kuten sähkömopon, jolla ajaa asuntonsa ja Tampereen välistä matkaa.
Miesten moukarin karsinta käydään kahdessa ryhmässä keskiviikkona kello 10.35 ja 11.50. Suomea edustavat Liipolan lisäksi Aaron Kangas ja Tuomas Seppänen. Ja jos finaalipaikka irtoaa, niin se heitetään torstai-iltana kello 21.10.

Muut paikallisesti kiinnostavat kisatärpit

Suomella on naisten moukarissa mukana jopa mitalisijoja tavoitteleva kolmikko, johon kuuluvat Esan kasvatti nuorten MM- ja EM-kultamitalisti Silja Kosonen, SE-heittäjä Krista Tervo ja Sara Killinen. Heidän karsintakisansa on tänään tiistaina kello 13.15 ja 14.30 sekä fiinali 22.05.
Samana iltana kello 21.00 on naisten seiväshypyn finaali. Suomalaisista finaalipaikkaa ovat maanantaina tavoitelleet Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson.
Miesten seiväskarsintaan torstaina kello 11.50 osallistuvat Esan kasvatti Tommi Holttinen, Urho Kujanpää ja nuorten MM-hopeamitalisti Juho Alasaari. Finaali kisataan lauantai-iltana kello 21.05.