Mikä kasvi komeilee liikennemerkin juuressa?

0
Kun lehteä hiukan avaa, niin maissin kukinto tulee hyvin esiin.

Ohikulkijat ovat ihmetelleet, mikä kasvi on röyhähtänyt kasvuun liikennemerkin tolpan juureen Sepäntieltä erkanevan Puistotien varteen. Sitä on epäilty huonekasviksikin.

Someron lukion biologian opettaja Terhi Lindroos tunnistaa sen maissiksi.

– Maissi (Zea mays) on yksivuotinen, tuulipölytteinen, alkujaan Amerikan mantereelta peräisin oleva heinäkasvi, joka on yksi maapallolla eniten viljellyistä viljoista. Maissi tekee samaan kasviin yksineuvoisia kukkia, eli sillä on hede- ja emikukat erikseen, kertoo lehtori.

Maissi on isokokoinen ja roteva kasvi, joka kelpaa puutarhassa koristekasviksikin.

– Jos Someron leveysasteilla haluaa saada satoa, maissi on varminta esikasvattaa. Suomessa kasvatetaan pienillä peltoaloilla ja kotipuutarhoissa aikaisia sokerimaissilajikkeita.

– Liikennemerkin juureen maissinjyvä lienee päätynyt joko lintujen kuljettamana, puutarhurin taskusta pudonneena tai mahdollisesti kypsymättömistä vappupoppareista. Yksilö näyttää kyllä enemmän sokerimaissilta kuin popcornmaissilta, selvittää Lindroos.

Alkuperäisestä villimaissista on jalostettu sekä perinteisillä jalostusmenetelmillä että uudemmilla geenitekniikan menetelmillä lukemattomia eri lajikkeita erilaisiin tarpeisiin. Esimerkiksi koristekäyttöön on jalostettu punertavaraidallinen koristemaissi, joka ei tee herkullista tähkää. Popcorn-maissin jyvässä puolestaan on niin tiivis pintarakenne, että vasta kun paahtuvan jyvän sisäosan paine ehtii kasvaa yli autonrenkaan paineen, jyvä räjähtää kypsyneenä auki.

– Biologialtaan maissi on kiinnostava kasvi. Maissia tutkinut Barbara McClintock löysi niin sanotut hyppivät geenit eli transposonit ja sai löydöstään Nobel-palkinnon.

Maissin nopea kasvu perustuu erityiseen C4-fotosynteesiin, joka on erityisen tehokas lämpimissä oloissa, joissa moni kotoinen viljelykasvimme jo kituu.

– Ilmastonmuutoksen myötä maissinviljely Suomessa saattaisi monipuolistaa viljeltävien kasvien valikoimaa. Ilmastonmuutoksen tuomat äärisäät luovat toisaalta haasteen kaikkien kasvien viljelylle, jolloin monipuolinen kasvivalikoima parantaisi ruokaturvaa.