Miksi Kiiruun koulussa ei ole ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmää?

0

Somero-lehden Tekstari-palstalla kyseltiin vuonna 2019 valmistuneen Kiiruun koulun ilmastoinnin jäähdytyksen perään. Lukijan mielestä lähes kaikissa Suomen isoissa oppilaitoksissa ilmastoinnin jäähdytys on olemassa.
Kaupungin tilakeskuksen päällikkö Markus Älli teki pikagallupin naapurikuntiin.
– Sain heiltä odotettuja vastauksia. Koulut eivät ole jäähdytettyjä, oli sitten kyseessä täysin uudet tai vanhat koulurakennukset. Jäähdytyksiä ei luokkatiloissa ole muidenkaan kuntien kouluissa.
Kiiruun koulun tiloissa jäähdytettyjä ovat opettajien toimistosiipi sekä keittiö.
Markus Älli sanoo, että lähes kaikki 1900- ja 2000-luvuilla rakennetut koulurakennukset Suomessa on rakennettu samalla periaatteella, eli luokkatilat eivät ole jäähdytettyjä.
Syyt ovat selkeät.
– Vanhojen koulukiinteistöjen muuttaminen jäähdytetyiksi ilmanvaihdon avulla vaatii isot muutostyöt ilmanvaihdon kanavointeihin sekä ilmanvaihtokoneisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa ilmanvaihtokoneiden uusimista ja kanavien lisäeristyksiä.
– Eristykset on monesti lähes mahdotonta tehdä jo olemassa olevan tilan ahtauden vuoksi, ylimääräistä tilaa ei juurikaan ole alakattojen päällä ja hormeissa. Samoin jäähdytyslaitteiston jälkiasentaminen vaatii merkittäviä rakenteellisia muutoksia, sillä jäähdytyskoneet koneet ovat koulumittakaavassa todella suuria, selventää Älli.
Hän toteaa, että jäähdytyksen poisjättäminen koulurakennuksista tehdään yleisimmin taloudellisin perustein. Investoinnin suuruus ja käyttökulut ovat sitä luokkaa, että siihen ei lähdetä.
Lukija halusi tietää myös, kuka tai mikä instanssi ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmästä on Somerolla päättänyt; tekninen lautakunta, kaupunginvaltuusto, -hallitus vai mikä taho.
– Tekninen lautakunta on toiminut rakennuttajana yhdessä teknisen puolen viranhaltijoiden kanssa. Käyttäjät ovat myös olleet mukana suunnittelussa, vastaa Markus Älli.
Onko terveystarkastajilla asiaan huomautettavaa?
– Ei ole ollut.