Moukarimiehet jäivät karsintaan

0
Henri Liipola

Teksti Aulis Tiensuu, kuvat Kari Eerikäinen

Suomen moukarimiehet jäivät ilman finaalipaikkoja Münchenin EM-kisoissa. Keskiviikon karsintakilpailussa Someron Esan Henri Liipola oli tasaisen kolmikon paras 15. tuloksella 71,55, Tuomas Seppänen 16. tuloksella 71,24 ja Arttu Kangas 18. lukemin 71,08. Finaalipaikkaan olisi tarvittu 73,26 metrin tulos, jonka Liipola viime lauantaina Somerolla ylitti.
– Tuntuu siltä, että isoissa kisoissa tekniikka taantuu viisi vuotta taaksepäin, totesi Liipola Ylen haastattelussa.
Münchenin helteessä heittoringin ympärillä on noussut uusi puheenaihe, lämmön vaikutus ringin pinnan pitoon.
– Kun rinki kuumenee, niin pinnan pitoon tulee karheutta ja pyöriminen hidastuu. Wojciech Nowickin kaltainen heittomies tekee kyllä tuloksen mistä tahansa, moukarimiehet valaisivat tilannetta.

Silja Kosonen (Kuva SUL/Lasse Sjöberg)

Silja Kosonen viides

Suomen moukarinaisista Silja Kosonen ja Krista Tervo selvittivät jännittävien vaiheiden kautta finaaliin. Keskiviikkoillan finaalissa somerolaisen Jani Pihkasen valmentama Kosonen heitti viidenneksi viime aikojen rutiinituloksellaan 69,45. SE-nainen Tervo oli kahdeksas tuloksellaan 67,85.
Kilpailun taso jäi yllättävän heikoksi ja mitalisijat saatiin tuloksilla, joita Suomen kaksikko on urallaan useasti heittänyt. Kultaa sai Romanian Bianca Ghelber 72,72, hopeaa Puolan Ewa Rozanska 72,12 ja pronssia Italian Sara Fantini 71,58.

Wilma Murto ja valmentajansa jarno Koivunen

Wilma Murto Euroopan mestariksi

Keskiviikkoilta muodostui historialliseksi Münchenin EM-kisoissa, kun entisestä Someron naapurikunnasta Kuusjoelta kotoisin oleva Wilma Murto voitti kultamitalin loistavan taistelun jälkeen. Murto paransi nimissään ollutta Suomen ennätystä peräti kolme kertaa hypäten mestaruuden jo ratkettua kisaennätyksen ja uuden Pohjoismaiden ennätyksen 485.
Murron voittama EM-mitali oli Suomen ensimmäinen kuuteen vuoteen, ensimmäinen kulta kahdeksaan vuoteen, ensimmäinen naisten kultamitali 28 vuoteen ja ensimmäinen seiväshypyn kultamitali sitten Someron Esan Pentti Nikulan 60 vuotta sitten voittaman mestaruuden.
Kymmenen vuotta esikuvaansa Minna Nikkasta nuorempi Wilma Murto oli 10-vuotiaana ensimmäisen kerran Someron Seiväskarnevaaleilla. Siitä hänen seiväsuransa lähti alkuun ja hän hakeutui pian Nikkasen valmentaja Jarno Koivusen valmennukseen. Vuosikausia Murto harjoitteli ja kilpaili yhdessä Nikkasen kanssa. Hänen kehityksensä lähti näin nopeaan nousuun ja kesällä 2015 Murto rikkoi Nikkasen 17-sarjan SE:n sekä seuraavan talvena hyppäsi jo yhä voimassa olevan nuorten ME:n 471.
Sen jälkeen välillä oli muutama heikompi loukkaantumistenkin sävyttämä vuosi, mutta pitkäjänteinen työ on tuottanut nyt teknistä varmuutta sekä henkistä vahvuutta. Viime kesänä hän oli Tokion olympialaisissa jo viides ja tänä vuonna oli Eugenen MM-kilpailuissa lähellä mitalia, mutta niukkojen pudotusten jälkeen kuudes. Münchenissä kaikki oli kohdallaan ja Murto otti ylivoimaisen voiton.
Kolme ennätystä samassa kilpailussa on muutaman kerran koettu ennenkin. Pentti Nikula hyppäsi Pajulahdessa talvella 1963 halli-ME:t 500, 505 ja 510 sekä Minna Nikkanen, nykyinen Alitalo, Pariisin EM-hallin karsinnassa SE:t 445, 450 ja 455 sekä vielä finaalissa neljännen sijan tuoneen 460, joka oli tähän saakka Suomen paras saavutus naisten seiväshypyn arvokilpailuissa. Myös Murto nuorten ME-kilpailussaan paransi ennätystään samassa kilpailussa kolmesti.
Murron jälkeen Münchenissä hopeaa sai Kreikan moninkertainen arvokisavoittaja Aikaterini Stefanidi ja pronssia Nikkasen ikätoveri Slovenian Tina Sutej tuloksilla 475.

Pentti Nikula ja Minna Nikkanen (Kuva Lari Vesander/TS)