Näkyykö suhdannekäänne jo työttömyydessä? Ei vielä Somerolla tai Salon seudulla

0
Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 36 200 kappaletta eli 4 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Tapahtumatuotanto on yksi työvoimapulasta kärsivä ala. Arkistokuva: Jori Liimatainen.

Työttömyys vähenee Salon seudulla (Salo + Somero) Varsinais-Suomen nopeinta tahtia.

Heinäkuussa työttömiä oli Vakka-Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa reilusti vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin ero vuotta aiempaan oli kuitenkin Salon seutukunnassa, jossa työttömiä oli 14 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Someron työttömyysaste oli heinäkuussa 7,6. Se tarkoittaa 270 työtöntä työnhakijaa. Määrä on noin 40 pienempi kuin vuosi sitten.

Myös avoimien työpaikkojen määrä on kasvussa Salon seutukunnassa. Heinäkuussa määrä oli lähes 700, noin 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Somerolla auki oli 120 työpaikkaa, 60 enemmän kuin vuosi sitten.

NÄKYYKÖ työttömyysluvuissa merkkejä talouden hyytymisestä? Ei vielä seutukunnassa tai Varsinais-Suomessa.

Heinäkuussa työttömyys aleni ja avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edelleen. Varsinais-Suomen tilanteessa ainoa miinus oli Vakka-Suomi ja Valmet Automotiven irtisanomiset ja lomautukset, jotka osuivat juuri heinäkuun tilastoihin.

Monet asiantuntijat varoittavat, että suhdannekäänne on jo tapahtunut ja inflaatio tulee heikentämään myös työvoiman kysyntää.

– Vaikka työttömyyskin on yhä viime vuoden tasoa alempana, on työttömyysasteen trendi noussut kevään ja alkukesän aikana. Tämän suhdannekierroksen parhaaksi lukemaksi näyttäisi jäävän huhtikuu, jolloin työttömyysasteen trendi painui 6,4 prosenttiin. Pohjatasoista on nyt hiivitty pikkuhiljaa ylöspäin jo kolmen kuukauden ajan, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist sanoo tiedotteessa.

VARSINAIS-SUOMESSA työttömien osuus työvoimasta oli heinäkuussa 10,2. Luku on hieman koko Suomea (10,3) alempi. Varsinais-Suomen työttömyys on supistunut koko maata hitaammin kun tilannetta vertaa vuoden takaiseen.

Pirkanmaan työttömyysaste oli heinäkuussa 9,5 prosenttia, Uudenmaan 10,3 ja Satakunnan 9,7.

Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli Turussa, 13,8 prosenttia. Matalin työttömyys oli Sauvossa, 3,9 prosenttia.

Vain kolmessa kaupungissa työttömyysaste on yli 10 prosenttia, Turun ja Salon lisäksi Uudessakaupungissa.

AVOIMIEN TYÖPAIKKOJEN määrä Varsinais-Suomessa oli heinäkuussa kolmannes suurempi kuin vuosi sitten. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa lasketaan, että maakunnassa oli reilusti yli 8 000 avointa työpaikkaa heinäkuun lopussa. Vuosi sitten avoinna oli hieman yli 6 000 työpaikkaa.

Avoimet työpaikat keskittyvät maakunnassa vahvasti Turkuun. Kaupunkiin listattiin 4 800 avointa työpaikkaa.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 36 200 kappaletta eli 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut vajaat 50 prosenttia kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen, kerrotaan Työllisyyskatsauksessa.