
Koulut alkavat Somerolla ensi viikolla torstaina 11. elokuuta.
Someron neljässä alakoulussa tulee olemaan yhteensä 80 ekaluokkalaista.
Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, ettei alakoululaisten joukko ole Somerolla ainakaan vähenemään päin tänä lukuvuotena. Heitä on kesäkuun tietojen mukaan 523 sekä ukrainalaisia päälle.
Ukrainalaisten opetus järjestettiin viime keväänä Kiiruun koulukeskuksessa. Syksyllä yksi ryhmä pääsee Kiiruun koulukeskuksessa nuorisotoimen tiloihin ja yksi tila on varattu lukion puolelta.
Joensuun koulun tilanahtautta on helpotettu väliaikaisella ratkaisulla. Parakkiin siirtyy kaksi ryhmää: yksi pienryhmä ja yksi valmistavan opetuksen ryhmä.
Parakeista tilat kahdelle opetusryhmälle
Joensuun koulu on kärsinyt tilanahtaudesta. Parakeista saadaan apua alakoulun elämään.
– Niihin tulee yksi pienryhmä ja yksi valmistavan opetuksen ryhmä, kertoo sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm.
Ukrainalaisten oppilaiden myötä tarvittiin lisätilaa valmistavalle opetukselle. Parakeissa ei ole pelkästään heitä, vaan myös kantaväestön pienryhmä.
– Meillä ei ollut yhtään luokkahuonetta vapaana pakolaisille Joensuun koululla. Parakkien avulla saadaan koulutyö pyöräytettyä käyntiin.
Maahanmuuttajien yläkoululaisten ja lukioikäisten opetus on Kiiruun koulukeskuksessa. Sieltä saatiin kahdelle uudelle ryhmälle tilat. Toinen työskentelee nuorisotoimen ja toinen ryhmä lukion tiloissa.
Minna Mäkelä-Rönnholm laskee, että 45 ukrainalaista ala- ja yläkouluikäistä olisi valmistavassa opetuksessa Somerolla.
– Tähän tulee päälle vielä eskarilaiset, joiden määrää en osaa vielä sanoa.
Vuosi sitten Joensuun koulussa oli 301 oppilasta. Nyt heitä on 312 ja lisäksi vielä pakolaisten joukko.
– Ei alakoululaisten määrä ainakaan vähenemään päin ole tänä lukuvuotena. Näyttäisi, että tänne on muuttanut perheitä. Kantaväestön lisäys vuoden takaiseen on 11 oppilasta, toteaa sivistysjohtaja.
Alakoululaisia on ilman ukrainalaisia 523. Heistä 312 opiskelee Joensuun koulussa, 127 Kirkonmäen koulussa, 47 Pitkäjärven ja 37 Oinasjärven koulussa.
Ensimmäisen luokan aloittaa 80 lasta. Joensuun koulussa alkajia on 50, Kirkonmäellä 22, Pitkäjärvellä 6 ja Oinasjärvellä 2.
Yläkoululaisia on vähemmän. Kesäkuun tilanne oli 274 nuorta, kun vuosi sitten heitä oli 297.
Kultturellisia eroja
Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, että keväällä Somerolla saatiin nopeasti järjestettyä valmistavaa opetusta ukrainalaisille.
– Kaupunki on tehnyt sen, mitä resursseillaan pystyy, hän kertoo.
– Onnistuimme mielestäni hyvin. Siinä tärkeä lenkki oli opettaja, jolla on kotikielenään sekä suomi että ukraina. Se helpotti opiskelua, toi turvaa lapsille ja oli linkkinä vanhempien suuntaan. Kommunikointi sujui lasten omalla äidinkielellä.
Mäkelä-Rönnholm sanoo, että haasteita on ollut, esimerkiksi kielen kanssa. Tulkin kautta asioiden hoitaminen ei ole samanlaista kuin suoraan lapsen tai nuoren kanssa, kun opettajat, kuraattori puhuvat kumpikin samaa kieltä.
– Kultturellisia eroja on havaittavissa.
– Ukrainalaiset ovat olleet hyvin kiitollisia heille tarjotusta opetuspalvelusta.
Kuljetus kouluun ja kotiin luonnistuu
Sivistystoimen hallinnosta jäi kesällä eläkkeelle pitkäaikainen toimistonhoitaja. Hän opasti työnsä ohella seuraajaansa. Nyt tämä seuraaja siirtyykin toisiin haasteisiin, ja uusi henkilö aloittaa tehtävässä elokuun loppupuolella.
– Olemme uudenlaisessa tilanteessa, murrosvaiheessa hallinnon puolella. Parhaamme yritämme, mutta vajaamiehityksellä ei homma toimi niin nopeasti, toteaa Mäkelä-Rönnholm.
Toimistonhoitaja on huolehtinut pitkälle koulukuljetusten sopimisesta vanhempien kanssa.
– Jokainen kyllä pääsee kouluun ja koulusta pois, mutta päätösten kanssa on tänä vuonna pientä viivettä muutosten vuoksi. Toivomme vanhemmilta kärsivällisyyttä, pyytää sivistysjohtaja.
Hän odottaa tulevaa lukuvuotta odottavaisin mielin.
– Hyvinvointi on kantavana teemana. Ihmisenä kasvaminen; lapsia ja nuoria tuetaan heidän kasvussaan, jotta jokainen löytää omat vahvuutensa ja uskoo itseensä.