– Satonäkymät näyttävät hyvältä verrattuna kahteen edelliseen vuoteen. Mukavaa, että peltopuolella on saatu nauttia melko normaalista tilanteesta parin huonon vuoden jälkeen, toteaa toimialapäällikkö Satu Näykki ProAgria Länsi-Suomesta.
Hän arvioi, että viljakasvustot ovat suht koht mallillaan, ja Somerolla tullaan saamaan keskimääräisiä ja hyviäkin satoja. Tulevien viikkojen ilmoilla on suuri merkitys. Rajuja sateita ei kaivata.
Näykki sanoo, että viljakasvustoissa tilakohtaiset erot ovat suuret.
– Keskimäärin kaikki sateet ovat tulleet kuuroittain. Tulos riippuu paljolti siitä, miten sadekuurot ovat osuneet alueelle. Joillain peltolohkoilla on ollut kuivaa, rikkakasvit ovat päässeet kasvamaan harvoissa kasvustoissa. Kasvitautien osalta on normaalihko vuosi.
Syysviljoja ei ole Somerolla juurikaan kasvussa, sillä ne selvisivät talvesta huonosti. Syksyn kovat sateet kiusasivat, vesi tukahdutti kasvustoja. Sitten lämmönvaihtelut sulattivat maata ja välillä taas jäädyttivät. Aikaisin tullut routa oli kohtalokas oraille.
– Talvi oli hankala. Keväällä jouduttiin rikkomaan syksyllä kylvetyt pellot 95-prosenttisesti ja kylvämään siemen keväällä uudestaan. Joitakin harvoja ruiskasvustoja Somerolla on, mutta syysvehnää ei nimeksikään.
Herneet ovat pärjänneet hyvin. Näykki arvelee, että herneen kylvöala on ollut normaalia suurempi, koska syysviljat menivät pommiin.
– Kotieläintilat tarvitsevat kotimaista valkuaista. Herneestä sitä saa. Toisaalta hernelajikkeetkin ovat kehittyneet ja ovat satovarmempia.
Keväällä päästiin kylvämään normaalia myöhempään. Toukokuu oli melko kylmää ja sateista. Epävakainen toukokuu jakautti kylvöjä. Myös siemenpula vaikutti joidenkin viljelijöiden kevätkylvöjen alkuun.
Satu Näykki arvelee, että kevätviljoja päästään puimaan noin viikkoa, kahta tavallista myöhemmin.
Hän näki jo loppuviikosta Somerolla yhden puimurin pellolla.
– Kuminat pitäisi olla jo puitu, aikaisia kauroja ryhdytään aloittelemaan.
Jos suurin osa puinneista ajoittuu syyskuulle kosteisiin ilmoihin ja lyhyihin päiviin, niin viljan kuivaamisen kustannukset nousevat. Öljyä kuluu.
– Kyllä näillä hinnoilla kuivaaminen hirvittää. Viljelijöiden kukkarot ovat kovilla. Viljaa tarvitaan markkinoilla, mutta kulurakenne on epäsuotuisa viljelijälle, jos sato on huono ja kuivaus kallista.