Kesän säät ovat olleet suotuisia sienikautta ajatellen. Lämpöä ja kosteutta on riittänyt. Viimeaikainen helle on jo kuivattanut sieniä pystyyn.
Metsästä löytyy paljon kantarelleja, haperoitakin tulee. Suppilovahveroita silmä ei ole vielä havainnut.
Sienistä saa makoisaa syötävää lisäämällä niitä vaikkapa kastikkeisiin, risottoihin, pastaruokiin ja salaatteihin.
Tässä muutama ohje kokeiltavaksi.

Sienipiiras
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
1,5 l tuoreita sieniä (esimerkiksi kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja)
1 iso tai 2 pientä sipulia
2 rkl voita, margariinia tai öljyä
3 munaa
2 dl kermaa tai maitoa
1 dl (1 tlk) smetanaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1–2 rkl sitruunanmehua
Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina laakean vuoan pohjalla ja reunoille. Pistele haarukalla. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Kiehauta sienet paistinpannulla sekoitellen, kunnes neste on haihtunut. Lisää pannulle rasva ja paista sienet kevyesti hienonnetun sipulin kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla.
Levitä puolikypsälle pohjalle sieni-sipuliseos.
Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita joukkoon kerma ja smetana. Kaada täytteen päälle.
Paista piirasta noin puoli tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

Sienimunakas
100–150 g sieniä, esimerkiksi tatteja, haperoita tai kantarelleja
1–2 sipulia
1–2 rkl öljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria
3 kananmunaa
0,5 dl vettä tai kermaa
ripaus suolaa
1 rkl voita
pinnalle tilli- tai persiljasilppua
Pilko sienet ja sipulit. Kuullota ne öljyssä. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja siirrä lautaselle.
Riko munat kulhoon, lisää neste. Riko munien rakenne. Mausta suolalla.
Kuumenna pannu. Lisää voi ja saman tien myös munakasmassa. Liikuta pannua rauhallisesti edestakaisin liedellä ja sekoita samalla massaa voimakkaasti.
Kun munakas alkaa näyttää reikäiseltä, lopeta sekoittaminen. Liikuta vielä pannua edestakaisin, jolloin munakas tasaantuu. Nosta pannu levyltä ja laita paistetut sienet munakkaan keskelle.
Ripottele pinnalle tilli- tai persiljasilppua. Liu’uta munakas lautaselle ja taita taskuksi.
Sienisalaatti
2 dl kuohukermaa
3 dl suolasieniä hienonnettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
mustapippuria
1-2 tl sitruunanmehua
1/2 tl sokeria
Liota suolasieniä, kunnes ne maistuvat sopivan suolaisilta. Purista liika vesi pois ja hienonna sienet.
Hienonna sipuli ja sekoita silppu sienten joukkoon.
Vaahdota kerma.
Sekoita ainekset yhteen kulhossa. Mausta salaatti mustapippurilla, sokerilla ja sitruunanmehulla.