Otsa hiessä, vaan ei rypyssä

0
Somerniemen Veikkojen kesäjumppa lämmittää sekä lihaksia että mieltä.

Teksti Alma Kärkkäinen, kuva Mika Kärkkäinen

Helteisenä tiistai-iltana Somerniemen yleisurheilukentälle on kerääntynyt kymmenkunta jumppaajaa. Vaihdetaan tervehdyksiä ja hörpätään kulaus vettä. Jokainen laittaa oman nimensä nimilistaan ja kolmen euron käteismaksun lippaaseen.
Aurinko helottaa kuusien yllä ja hiki nousee otsalle jo alkulämmittelyssä. Ohjaaja Kati Fonsell-Laurila näyttää circuit -jumpan toimintapisteet ja liikkeiden oikeat tekniikat. Tulossa on askelkyykky, soutu, aitakävely, lankku ja kymmenen muuta eri lihasryhmiin kohdistuvaa liikettä.
– Valitkaa pisteet ja laitetaan kello käymään, huikkaa ohjaaja ja ajastaa kelloon 45 sekuntia työaikaa kullekin liikkeelle.
Jos ryhti repsahtaa kyykyissä tai takamus nousee lankussa, Kati kyllä huomaa.
– Mä täällä tarkkailen sitten, hän nauraa ja saa Veikot nauramaan.
Tarkkailu auttaa. Vähän pitää pinnistää, että pysyy lankkuasennossa loppuun saakka. Kahden kierroksen jälkeen tunnelma on lämmennyt entisestään. Näkyy punaisia poskia ja hikisiä hymyjä.

”Se saa paikalle, kun omalla kylällä järjestetään”

Jäähdyttelykierros kentän ympäri kävellen on jumppareilla mainio tilaisuus vaihtaa kesän kuulumisia. Veikot kertovat, että heitä vetää kesäjumppaan yhteisöllisyys ja se, että omalla kylällä järjestetään jotain.
– Ihmisten kohtaaminen samalla kun liikutaan,” kertoo Pirjo.
Lasse mainitsee terveyden.
– Pysytään kunnossa.
Kolmisen kesää mukana ollut Elli kiittelee ohjaajaa hyväksi.
Kesään on mahtunut hellepäivien lisäksi sateisiakin tiistai-iltoja.
– Silloin on sovellettu, on menty katosten alle ja jumpattu siellä. Jos jumpparit on tulleet paikalle niin jumppa pidetään, kertailee Kati Fonsell-Laurila menneen kesän tiistai-iltoja.
Mukana on ollut niin pitkän linjan kävijöitä kuin uusiakin tulokkaita.

Kesä loppuu, jumppa jatkuu

Kesäjumppaa järjestetään tiistai-iltaisin kello kuudelta vielä elokuun ajan. Syyskuun alussa siirrytään Oinasjärven koulun pihaan, ja viikonpäivä vaihtuu torstaiksi.
– Kello 18–19 on naisten jumppa, ja 19.30–21 on äijäjumppa, kertoo Fonsell-Laurila.
– Ollaan ulkona koulun pihalla niin kauan kuin kelit sallivat, sitten siirrytään sisälle.
Fonsell-Laurila on vetänyt äijäjumppaa vuodesta 2010. Sitä ennenkin Somerniemen Veikoilla on ollut naisten jumppaa jo vuosia, ellei vuosikymmeniä, eri ohjaajien vetäminä.
– Äijäjumppa tuli aikanaan yleisön pyynnöstä. Kun pyyntö tuli, tiesin, että tähän ei voi sanoa ei.
Äijäjumpan kellonaika selittyy sillä, että ”kun äijät kerran saadaan paikalle, niin pidetään ne puolitoista tuntia.” Liikunnan sosiaalinen puoli on sielläkin tärkeä.
– Pidetään lakisääteiset juomatauot, selventää Asmo, vakituinen kesäjumppari, joka on käynyt äijäjumpissa alusta asti.
Molempia hymyilyttää. Kesäjumpat on pian jumpattu, ja äijäjumppia voi alkaa jo odotella. Fonsell-Laurila sanoo ääneen sen, minkä näkee monen Veikon ilmeestä:
– Tähän on hurahtanut!