Ukrainaa somerolaisille ja someroa ukrainalaisille

0
Somero-opiston kurssit starttaavat kuun vaihteessa. Someron ukrainalaiset sen sijaan ovat jo aloittaneet suomen kielen opiskelun opistossa keväällä tai kesällä. Kuvassa ukrainalaisten kurssilaisten lisäksi opiston väestä Riitta Ryhtä (edessä) ja Kaija Parko (hänen vieressään vasemmalla). Taustalla Somero-opiston väestä myös Santeri Aarnio ja Anne Turkulainen.

Somero-opiston syyslukukausi starttaa jälleen monipuolisena. Kursseja ja luentoja on tarjolla kaikkiaan 125, joista neljä verkossa. Kestosuosikkienlisäksi on tarjolla useita uutuuksia, esimerkiksi suomalaisille suunnattu ukrainan alkeiskurssi.
Ukrainalaisille suunnatut suomen kielen kurssit starttasivat Somero-opistossa jo toukokuussa ja jatkuvat edelleen. Kirjakielen lisäksi ukrainalaiset ovat saaneet opetelle myös somerolaista puhekieltä.
– Pöksyt, opettaa Kaija Parko ryhmälleen ja näyttää housujaan.
Somero-opiston koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä vinkkaakin, että ukrainalaisten kanssa kommunikoidessa kannattaa kokeilla rohkeasti ihan suomeakin. Moni on jo ehtinyt oppia aika lailla.

Santeri Aarnio, Anne Turkulainen ja Riitta Ryhtä kannustavat uusien elämysten ja oppien pariin.

Opistossa kuunnellaan kurssitarjontaa suunnitellessa herkällä korvalla opiskelijoiden toiveita, mutta myös seurataan toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia.Eli siksi nyt voikin opiskella ukrainan kielen alkeita. Kurssin vetävät viime keväänä Ukrainasta Somerolle saapuneet opettajat Svitlana Mukhina ja Natalia Hrechykhina .
Kielikursseista espanja on todella suosittu, joten sitä on tarjolla neljä kurssia.
– Teemme mielellämme yhteistyötä eri tahojen kanssa, ja esimerkiksi espanjan kursseista kaksi järjestetään yhteistyössä muiden opistojen kanssa, sanoo koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä.
Toinen on espanjan alkeet etäkurssina yhdessä Loimaan työväenopiston kanssa ja toinen muutaman vuoden kieltä opiskelleille suunnattu hybridikurssi Naantalin opiston kanssa. Kurssilla naantalilaiset opiskelevat paikan päällä ja Somerolla opetus tapahtuu etänä.
– Tosin ryhmä voi kokoontua tänne opiston tiloihinkin ja seurata sekä ottaa osaa opetukseen yhdessä isolta näytöltä, vinkkaa asiakaspalvelusihteeri Santeri Aarnio.
Mielenkiintoisia uutuuskursseja ovat myös esimerkiksi Veedisen astrologian kurssi ja hopeasormustyöpaja.
Veedisen astrologian perusteita opettaa joogaopettaja Saara Turpeinen. Kurssilla opetellaan tekemään ja lukemaan Veedisen astrologian karttaa.
– Se paljastaa elämänpolkusi ja tämän elämän karman, sen haasteet ja siunaukset, kuvailee Turpeinen kurssioppaassa.
Hopeasormustyöpajassa valmistetaan koruartesaani Markus Timosen johdolla itselle tai lahjaksi hopeasormus.
Uutta on myös aikuisille suunnattu baletin alkeiskurssi, johon voi osallistua Koskella.
Luonnossa viihtyville on tarjolla esimerkiksi aikuisten kalastuskurssi, jonka opisto järjestää yhteistyössä Paimionjoki-yhdistyksen kanssa.
– Kurssilla lähdetään myös yhdessä kalaan, kertoo Ryhtä.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri on yhteistyötahona lastenhoitokurssilla, jonka suoritettuaan henkilöllä on valmiudet toimia perheissä tilapäisissä lastenhoitotehtävissä.
– Lastenhoitokurssi ei ole tarkoitettu vain nuorille, vaan sille voivat osallistua kaikki kiinnostuneet 16–75-vuotiaat, vinkkaa Ryhtä.
Someron kaupunki ja Somero-opisto järjestivät kevään ja kesän aikana Somero-aiheisen neulepaidan suunnittelukilpailun. Kilpailu päättyy 25.8., minkä jälkeen tuomaristo valitsee voittajatyön.
Suomalaisia villapaitoja ja asusteita -kurssin opiskelijat pääsevät tuoreeltaan testineulomaan ja kehittämään Somero-neuleen valmistusohjetta, kertoo suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen.
Uutuuksien lisäksi opistolla on paljon kestosuosikkeja, jotka keräävät paljon opiskelijoita ja harrastajia. Näitä ovat muun muassa jooga, huonekalujen entisöinti, taidekoulut ja muskarit.

Santeri Aarnio, Anne Turkulainen ja Riitta Ryhtä kertovat lasten muskarin olevan yksi kestosuosikki, joten sylissäkin on siihen liittyviä välineitä.

Kurssien lisäksi on syksyllä tarjolla kahdeksan luentoa.
Salon SYTY:n ICT- ja yhdistystoiminnan asiantuntija Lauri Kivelä kertoo esimerkiksi Mikä ihmeen digi-testamentti? -luennollaan mitä pitäisi tehdä, jotta omaiset voisivat sulkea erilaiset verkkopalvelut henkilön kuoleman jälkeen.
Neuropsykologian erikoispsykologi Oili Sauna-Ahon luento antaa perustietoa emotionaalisesta kehityksestä, sen arvioinnista sekä siitä, miten saatua tietoa voidaan soveltaa arkeen. Luento järjestetään yhteistyössä Someron Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa.
Somerolaisille entuudestaan tuttu historian harrastaja Seppo Posio kertoo musiikkipitoisessa tilaisuudessa sota-ajan ja jälleenrakentamisen viihdyttäjistä, Kannaksen pojista Viljo Vesterisestä, Unto Monosesta ja Onni Laihasesta sekä sen ajan musiikkiviihteestä. Harmonikkataiteilija Johanna Liimatta tunnelmoi. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Someron Karjalaseuran kanssa.
Somero-opiston syksyn kurssiopas on juuri jaettu koteihin. Tarjolla on 125 erilaista kurssia tai luentoa, joista 25 Koskella ja 4 verkossa.
– Kaikki kurssit on tarkoitettu kaikille, pidettiin ne sitten Koskella tai Somerolla, muistuttaa koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä.
Ilmoittautumisia aletaan ottaa vastaan ensi maanantai-iltana verkossa ja puhelimitse.
– Netti-ilmoittautumissivusto on uudistunut. Sivusto poikkeaa melko paljon aiemmasta, joten ohjeisiin kannattaa tutustua rauhassa ennen ilmoittautumista, Ryhtä kehottaa.