Someron hautausmaalla kumottiin yli 60 hautakiveä

0
Lasse Koivuniemi, Petri Mäkinen ja Armas Hellstén laittoivat kaadettuja hautakiviä paikoilleen. Mira Terkola otti kuvan hautakivestä ennen nostoa ja noston jälkeen sekä merkkasi muistiin vauriot. Hautakivialalla vuosikymmeniä työskennellyt Hellsten sanoi, ettei ole nähnyt vastaavaa tihutyötä Somerolla, Lohjalla kylläkin. Kerran pelästynyt hirvi törmäili hautakiviin Someron hautausmaalla. Siitä touhusta kärsivät niin hirvi kuin kivet.

Seurakunta nosti talkooporukan kera kiviä ylös perjantaina

Someron hautausmaalla kävi ilkivallantekijöitä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Yli 60 hautakiveä oli kumottu, muutama laatta ja risti rikottu sekä kukkasia katkottu ja revitty maasta. Kaadetuista paasista on rikkoutunut ruukkuja, enkeleitä sekä muita muistoesineitä ja lasisia kynttiläluukkuja. Kukkasia on vaurioitunut, kun hautakivet on kaadettu niiden päälle.

Tihutyöalue sijaitsee vanhalla hautausmaalla liki Kirkonmäen koulua ja kuusiaitaa; hautausmaan alueella 9. Tekijät ovat kaataneet lähes järjestelmällisesti kahdelta riviltä hautakivet.

Keskiviikkoiltana kaikki oli vielä kunnossa, kun hautausmaatyöntekijät poistuivat töiltään. Vartiointiliike ei ollut havainnut mitään liikehdintää, eikä sitä näkynyt valvontakameroissakaan, jotka on suunnattu Someron kirkon luota pihalle. Seurakunta toivookin, että lähistön asukkaat kertoisivat havainnoistaan.

Hautausmaalla omaistensa haudoilla käynyt kertoi, että hän oli nähnyt kahteen otteeseen tänä kesänä muutaman nuoren, jotka juoksivat hautausmaalla iltamyöhään. Nämä olivat pinkaisseet pakoon nähdessään hänet. Näin oli tapahtunut esimerkiksi juhannuksen tienoilla. Viime viikon keskiviikon ja torstain välisenä iltana ja yömyöhällä silminnäkijä ei ollut paikalla.

Hautakivet oli kaadettu, työnnetty lähes poikkeuksetta takaapäin kumoon.

Seurakunta päätti nostaa työntekijöiden ja talkooporukan kera hautakiviä ylös. Seurakunnan erityisammattimies Petri Mäkinen arveli, että he pystyvät hoitamaan urakan perjantain aikana. Työ tehtiin miesvoimin, muutamalla haudalla otettiin kone avuksi.

Hautakivet ovat omaisten omaisuutta.

– Hauta ja sen kiven kunnossapito kuuluu omaisille. Ajattelimme, että on kauhea rumba saada kaikki haudanhaltijat kiinni. Seurakunta tuli vastaan, kertoo vs. talouspäällikkö Sirkku Tulonen.

Ilkivallantekijät ovat rikkoneet hautarauhaa, joka on rikos. Hautarauhan rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteenkin.

Seurakunta teki poliisille rikosilmoituksen. Tämän lisäksi omaiset voivat tehdä omia rikosilmoituksiaan.

– Meiltä saa kuvia. Tihutyöt ja kaikki hautakivet kuvattiin kaadettuina ja sen jälkeen, kun kivi oli jälleen nostettu pystyyn.

Asiasta on tiedote ja ohjeet seurakunnan nettisivuilla. Ohjeita voi kysyä myös puhelimitse vs. talouspäällikkö Tuloselta, p. 044 721 4032 tai toimistosihteeri Nina Siikjärveltä, p. 044 721 4016. Lisäksi tihutyöalueella on kyltti, jossa on ohjeita.

Lasse Koivuniemi, Petri Mäkinen ja Armas Hellstén nostopuuhissa.
Mira Terkola otti hautapaikasta kuvan ennen ja jälkeen hautakiven paikallelaiton ja merkkasi tiedot ylös kivestä ja vaurioista.
Seurakunnan vs. talouspäällikkö Sirkku Tulonen (vas.) kertoi, että seurakunta on tehnyt rikosilmoituksen poliisille. Erityisammattimies Petri Mäkinen (oik.) muistutti, että tärkeää olisi, että mahdollisimman moni hautapaikan haltija tekisi samoin. Jos tekijä / tekijät saadaan kiinni, he joutuvat edesvastuuseen rikkomuksistaan.

Taina Hagelberg oli siskonsa haudalla katsomassa tuhoa. Hautakivi oli kaatuneena; lyhty ja muistoesine poissa. Seurakunnan työntekijät lienevät vieneet palaset pois.

– Harvoin menen sanattomaksi, mutta nyt niin kävi. Käsittämätöntä, että joku tekee näin. Mikä järki, mikä syy. Jos haluaa voimiaan koetella, niin on niitä paikkoja, huokasi Hagelberg.

Hän mietti, kannattaako tehdä omaa rikosilmoitusta.

Seurakunnan erityisammattimies Petri Mäkinen kehotti tekemään.

– Jos tekijä/tekijät saadaan kiinni, niin heidät saadaan edesvastuuseen ja näkemään, että ovat tehneet rikoksen, rikoksella on seuraukset ja ne pitää maksaa, tähdensi Mäkinen.

Someron seurakunnan vs. talouspäällikkö Sirkku Tulonen sanoo, että näky hautausmaalla oli järkytys. Ilkivallantekijät olivat mellastaneet vanhalla hautausmaalla Kirkonmäen koulun puolella. Hautakiviä oli kaadettu lähes systemaattisesti parilta, kolmelta riviltä.