Speed friending auttaa kohtaamaan kaverin – uudenlainen tapahtuma Somerolle

0
– Speed friending on esimerkki siitä, miten monipuolista toimintaa martoissa pääsee järjestämään, sanovat tapahtuman puuhanaiset Kirsi Suomi (vas.) ja Anu Kylvén.

Teksti Anu Kylvén

Uusia ystäviä, kokemuksia tai ripaus lisää rohkeutta. Näitä somerolaiset martat toivovat speed friending -tapahtuman antavan osallistujille.

Aikuisena on joskus hankala saada uusia kavereita – ystävistä puhumattakaan. Uudelle paikkakunnalle muuttanut ei välttämättä saa syvempää kontaktia paikallisiin. Kaikilla on jo omat kuviot.
Eikä tunne ole tuttu vai muualta tulleille: paljasjalkainen paikkakuntalainenkin voi huomata olevansa vähän yksinäinen, jos vanhat kaverit ovat muuttaneet pois. Ja joskus elämäntilanteet vain muuttuvat niin, että vanhat ystävät ajautuvat erilleen.
Marttojen yksi teema vuonna 2022 on kohtaaminen. Someron kaupungin strategiassa puolestaan on nostettu esiin yhteisöllisyys. Näistä inspiroituneena Someron Kurinseudun Martat päätti toteuttaa somerolaisittain ihan uudenlaisen tapahtuman: speed friendingin. Se järjestetään tänä lauantaina Someron monitoimitalon aulassa.
– Speed dating eli pikadeittailu on jo ainakin nimenä tunnettu, ja moni on sitä Suomessakin kokeillut. Miksei samaa konseptia voisi soveltaa ystävien löytämiseen yhtä hyvin kuin parisuhteen etsimiseen, sanovat speed friendingin järjestäjiin kuuluvat Tiina Hakala ja Kirsi Suomi.
Speed friending -tapahtumia on ollut ainakin Turussa ja pääkaupunkiseudulla. Käytännössä se toimii niin, että jokainen saa jutustella kolme minuuttia jokaisen osallistujan kanssa. Jos juttua riittäisi pidempään, voi vaihtaa yhteystietoja ja tavata myöhemmin uudestaan.
– Uskon, että tässä tapahtumassa voi vain voittaa. Vaikkei uusia ystäviä löytyisi, niin edes naamatuttuja, uusia kokemuksia ja rohkeutta lähteä mukaan ja tarttua haasteisiin jatkossakin, Hakala kannustaa.

Ensisijaisesti työikäisille

Ikärajaa ei ole, mutta ilmainen tapahtuma on ajateltu ensisijaisesti työikäisille. Ikäihmisille on ystävätoimintaa Svenssonilla, koululaisille ja opiskelijoille kertyy kontakteja kouluissa – mutta työikäisille ei ole yhtä luontevia tutustumisväyliä.
– Joskus harrastuksissa onnistaa ja törmää samanhenkiseen ihmiseen. Itse olen juuri martoissa ystävystynyt paremmin muutamiin ennalta tuttuihin ihmisiin. Martoissa on sekin hyvä, että mukana on monen ikäisiä: saa erilaista tukea ja vinkkiä, Kirsi Suomi miettii.
Kurinseudun Martoissa on hieman yli 20 jäsentä. Yhdistys on tällä hetkellä hyvin aktiivinen, sillä speed friendingin jälkeen talkoillaan syyskuiset Sadonkorjuutanssit Lehtilässä.

Kuva SSS/Marko Mattila