Tarvitaanko hautausmaalla valvontaa?

0

Tekstareissa on tämän tästä, kuten tänäänkin, nostettu esiin kukkavarkaat hautausmaalla. Pari viikkoa sitten uutisoimme ilkivallasta, kun peräti yli 60 hautakiveä oli kumottu, muutama laatta ja risti rikottu sekä kukkasia katkottu ja revitty maasta. Kaadetuista paasista on rikkoutunut ruukkuja, enkeleitä sekä muita muistoesineitä ja lasisia kynttiläluukkuja. Myös kukkasia oli vaurioitunut, kun hautakivet oli kaadettu niiden päälle.

Salon Seudun Sanomat kertoi eilen, että suurin osa Salon seudun hautausmaista on tällä hetkellä ilman kattavaa kameravalvontaa. Seurakunnat ovat hankkineet valvontakamerat kirkkoihin, mutta hautausmailla niitä ei ole.

Myös Someron kirkolla on valvontakamera, mutta kirkon alapuolella oleva hautausmaa jää suurelta osin kameralta piiloon.

Julkisuudessa on pohdittu kameravalvonnan eettisyyttä hautausmailla. Osa näkee ne hankalina yksityisyyden suojan näkökulmasta, osa toteaa niiden olevan vain tarvittaessa poliisia varten.

Hauta on omaisille tärkeä ja tunneherkkä paikka. Jos haudoille tehdään ilkivaltaa, niin se on aina todella tuomittavaa.