Ukrainan itsenäisyyspäivää juhlistettiin sodan varjossa

0
Nuoret innostuivat heiluttamaan rytmikkään laulun tahdissa lippua.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Somerolla vietettiin Ukrainan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia seurakuntakeskuksen juhlasalissa. Paikalla oli runsaasti osanottajia. Tilaisuuden järjesti Someron helluntaiseurakunta yhdessä ukrainalaisten ja paikallisten vapaaehtoisten kanssa.
Sonja Leino toivotti yleisön tervetulleeksi tilaisuuteen.
– Haluamme näin osoittaa teille tukemme, vaikka maanne on sotatilassa ja monia teille läheisiä rakkaita on taistelemassa vaikeissa oloissa rauhan puolesta. Tässä tilanteessa ei voi muuta kuin katsoa ylöspäin. Me muistamme teitä yhdessä rukoilemalla, hän painotti.
Tulkkina toimi yläkoululainen Liana Holub , joka on perheineen asunut Somerolla kolme vuotta. Mukana juhlassa olivat myös sisar Diana ja äiti Oksana .
– Kun kuulin tästä juhlasta, se piristi mieltäni ja toi kyyneleet silmiini, hän kertoi.
Ohjelmaa esittivät muun muassa kesäleirillä koottu lapsikuoro ja laulaja Olga Markova . Lisäksi useat paikalliset toimijat saivat puheenvuoron ja toivottivat kukin vuorollaan hyvää itsenäisyyspäivää juhlakansalle.
Kostja Molchanov piti juhlapuheen.
– Ukrainalla on aina ollut toivoa, vaikka on ollut ja on tällaisia vaikeita aikoja. Ukrainalla on myös aina ollut Jumala puolellaan. Olemme kuulleet ihmeistä, kun sotilaat ovat olleet toivottomissa tilanteissa ja pelastuneet. Eräs ystäväni on rintamalla, hän ei ole juuri ollut uskonnollinen, mutta nyt hän kertoo, että monissa paikoissa näkyy Jumalan apu.
– Jokaisella meillä on toivoa, me voimme rukoilla, että sotilaamme olisivat Jumalan suojeluksessa.
– Tunnen iloa siitä, että te ja me saamme olla tässä nyt.
– Kun Ukraina vietti ensimmäistä itsenäisyyspäivää, olin raja-vartijana. Silloin kaikki muuttui ja jo silloin oli toivoa, vaikka se oli vain pieni jyvä. Toivoa ja uskoa on siihen asti, kun aurinko paistaa, hän totesi.