Uudistettu opas kansallispuistoihin ja retkeilyalueille tarjoaa vinkit retkeilijöille moneen lähtöön

0

Kansallispuistot tutuiksi Suomi on kattava ja monipuolinen opaskirja retkeilijöille. Uudistetussa kirjassa on mukana kaikki Suomen 41 kansallispuistoa ja viisi valtion retkeilyaluetta.
Yksi kansallispuistoista, Liesjärvi, sijaitsee osittain myös Someron alueella, joskin pääosin Tammelassa ja osin myös Karkkilassa. Aluetta hoitaa Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut.
Tapio Karttakeskuksen julkaisemaan opaskirjaan on uutena sisältönä koottu vinkkilistoja avuksi retkien suunnitteluun. Suositusten avulla jokaisen on helppo löytää uusia retkeilykokemuksia ja luontoelämyksiä kauniista kansallispuistoistamme.
Kirja antaa tietoa puistojen ja retkeilyalueiden luonnosta ja historiasta sekä retkeilyreiteistä. Yleiskartat jokaisesta alueesta helpottavat omien luontoseikkailujen suunnittelua. Kaikkien kansallispuistojen ja retkeilyalueiden tiedot on päivitetty vastaamaan vuoden 2022 tietoja.
– Kansallispuistot ovat hyviä käyntikohteita vuodenajasta riippumatta, kertoo teoksen toinen kirjoittaja Pepe Forsberg.
– Kirjasta saa vastauksia kysymyksiin minne, milloin ja miksi kansallispuistoihin kannattaa suunnata.
Kansallispuistojen poluilla lukemattomia päiviä viettäneet Pepe Forsberg ja Mikko Sorsa ovat molemmat kuin kotonaan luonnossa. Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtajana työskentelevän Forsbergin perustamassa Kansallispuistot tutuiksi -Facebook-ryhmässä on jo yli 200 000 jäsentä. Mikko Sorsa tunnustautuu luonnon ja eläinten ystäväksi. Hänen kirjoituksiin saattaa toisinaan törmätä esimerkiksi ulkoilmaelämää ja luontokohteita esittelevällä Retkipaikka-sivustolla.

Suomen luonnon päivä lauantaina

Suomen luonnon päivää juhlitaan joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina. Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi. Sisäministeriö suosittelee liputusta myös vuonna 2022, ja vuonna 2023 Suomen luonnon päivä onkin jo vakiintunut liputuspäivä.
Someron lähin tapahtuma järjestetään Liesjärven kansallispuiston Korteniemen tilalla.
Vanha metsänvartijatila kansallispuistossa on melkein Somerolla. Tammelan, Nummi-Pusulan ja Someron rajakivi on vain parinsadan metrin päässä Korteniemen rannasta. Someron keskustasta matkaa tulee noin 30 kilometriä.
Suomen luonnon päivää tilalla vietetään puimalla ruista lauantaina 27.8. Kävijät voivat osallistua halutessaan myös talkoisiin. Korteniemen perinnetilan ruislaji on vanhaa, aunuslaista alkuperää, ja tila onkin Suomen ruokaviraston päätöksellä tämän maatiaisrukiin virallinen ylläpitäjä. Ruis puidaan riihessä lyhteitä seinään lyömällä ja varstoilla hakkaamalla. Työ on tilan väen mukaan helppoa, mutta hidasta ja vähän pölyistä. Puintiin osallistuvien on hyvä pukeutua joutilaisiin vaatteisiin ja ottaa myös vaihtovaatteet mukaan.
Päivän aikana voi seurata myös 120-vuotiaan savusaunan kiukaan korjaustyötä, jota tekevät arkkitehtiopiskelijat opettajansa Timo Nylanderin kanssa.