Wendelinin lumousta tarvittaisiin tänäkin päivänä

0
Elvi Ainalinpää-Mattila on laittanut esille korttien ja Kotiliesien lisäksi myös kirjoja, joiden kansikuvan Wendelin on maalannut. Kädessä on Anni Swanin kirjoittama kirja Iris rukka.

Martta Wendelinin maalausten kauneutta, tietoa entisajan askareista ja työn arvostusta tarvittaisiin tänäkin päivänä. Hän oli suomalaisuuden sielunmaiseman maalari, jonka töistä näkyi sen ajan arvomaailma ja ihanteet, pohtii somerolainen Elvi Ainalinpää-Mattila.

Hän on laittanut esille lapsuudesta asti keräämäänsä taiteilija Wendelinin maalamaa aineistoa, kuten postikortteja, kirjoja, joissa kannenkuvat ovat Wendelinin käsialaa, Kotiliesi-lehden kansia ja kuvituksia ja postimerkkejä.

Wendelin maalasi mielellään lapsia touhuissaan, mutta myös aikuisia töissään.

– Hän näytti niissä kaikkea, mitä ennen vanhaan tehtiin: leivottiin, kalastettiin, laitettiin heinää seipäille, kudottiin sukkaa, leikattiin matonkuteita, istutettiin perunaa, luettelee Ainalinpää-Mattila, joka jo kouluikäisenä 1930-luvun lopulla sai ensimmäisen kortin, jossa oli Wendelinin piirros.

Ainalinpää-Mattilan keräilyharrastus on jatkunut näihin päiviin saakka. Hänellä on yksistään Wendelinin kortteja liki 500. Kun ystävät, sukulaiset ja tuttavat tietävät hänen intohimonsa, he ovat antaneet ja lähettäneet hänelle kosolti kortteja, vieraskirjoja, allakoita ja kaikenlaista, joka liittyy 1893 syntyneen taiteilijaan ja tuotantoon.

– Minä kuulun viime vuosisataan, kuten Wendelinin työtkin. Minulle ne tuovat muistoja ja tuoksuja lapsuudesta ja nuoruudesta.

– Haluaisin, että lumottu maa voisi olla totta. Koti on tärkeä, lämminhenkisyys ja kauneus luonnossa, kukkasissa, eläimissä. Kauneuden kaipuuta on jokaisella.

– En ole some-henkilö ollenkaan. Tykkään puhua ihmisten kanssa kasvotusten, ja nähdä silmät. Erityisesti nauravia silmiä odotan tänne näyttelyynkin, toivoo 91-vuotias.

Taiteilija Martta Wendelin

– 23.11.1893–1.3.1986
– suomalainen kuvataiteilija
– opiskeli Eero Järnefeltin johdolla, sai ohjausta myös Akseli Gallen-Kallelalta , teki opintomatkan Saksan ja Sveitsin kautta Italiaan
– tunnetaan eritoten korttien ja lehtien kansikuvien (mm. Kotiliesi) piirtäjänä sekä satukirjojen kuvittajana
– maalasi noin 650 joulukorttia ja lähes 30 joulumerkkiä, mutta myös mittava tuotanto maalauksia, grafiikkaa ja piirustuksia
– käytti suomalaiskansallisia aiheita ja oli osaltaan muokkaamassa mielikuvaa siitä, millainen on perinteinen suomalainen joulukuvasto
– teosten kokoelma sijaitsee Tuusulan taidemuseossa, peruskokoelmassa 2 000 Wendelinin työtä
– elämäntyön vaalimiseksi on perustettu Martta Wendelin Seura, joka järjestää muun muassa näyttelyitä

Näyttely

Taiteilija Martta Wendelinin tuotantoa 5.–15.8. Kivimakasiinissa Kiiruun puistossa. Esillä on Wendelinin piirtämiä, maalaamia postikortteja (liki 500), kirjojen ja lehtien kansia ja kuvituksia, kalentereita, lehtiä ja kirjoja, joissa on hänen piirroksiaan, Wendelinistä kertovia lehtileikkeitä ja kirjoja, ynnä muuta.

Materiaali on somerolaisen Elvi Ainalinpää-Mattilan keräämää, vanhimmat aineistot 1930-luvulta