Yhteiseen ruokapöytään ei enää ehditä

0

Yhdessä syömisen on todettu vahvistavan arjen hyvinvointia, mutta silti vain joka toinen suomalainen syö päivittäin yhdessä toisen kanssa, kertoo Valion tuore tutkimus.
Jopa 12 prosenttia suomalaisista syö yhdessä muiden ihmisten kanssa harvemmin kuin muutaman kerran kuussa. Suurimpina esteinä yhteisille ruokahetkille pidetään yhteisen ajan puutetta, kiirettä ja taloudellista tilannetta.
Tilastokeskuksen mukaan myös yksinasuvien määrä on lisääntynyt viime vuosina erityisesti 25–35-vuotiaiden ikäryhmässä.
Ainoastaan lapsiperheissä yhdessä syöminen on jokapäiväistä arkea. Niistä jopa 81 prosenttia syö yhdessä vähintään kerran päivässä.
Kuitenkin suurina juhlina, kuten esimerkiksi joulu tai juhannus, päivän tärkeimpiä nautintoja on perheen ja läheisten yhteinen ateria. Näihin liittyy myös vahvoja perinteitä, joista pidetään kiinni sukupolvesta toiseen.
Myös yksittäisissä juhlahetkissä, kuten häissä tai syntymäpäivillä, vieraille tarjottavan aterian merkitys on suuri. Eikä vähiten siksi, että sen saa nauttia mukavassa seurassa.
Yhdessä syöminen on niin voimaannuttava sosiaalinen nautinto, että sen vuoksi kannattaa nähdä vaivaa arjessa. Raivata tilaa, kutsua joku kylään. Otetaan tästä koppi vaikka Lähiruokapäivänä 10. syyskuuta ja sen lisäksi mahdollisimman usein muulloinkin ihan keskellä arkea.