Aurinkosuojaa lasipinnoille

0
Rullakaihtimien kankaat ovat kehittyneet ja sen kautta niitä menee yhä enemmän kohteisiin joissa on isoja ikkunapintoja. Kankaita tarkastelemassa Heli Lehtonen.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Energiatehokas rakentaminen ja asuminen on tällä hetkellä hyvin ajankohtaista ja matalaenergiatalot ovat arkea.
Ikkunoiden kautta tapahtuvan kahdensuuntaisen lämmönvaihdon merkitys energiataloudelle ja ympäristön kuormitukselle kannattaa ottaa huomioon rakennusta suunniteltaessa.
Vuoden kuumimpana aikana, kesällä, paahde voi nostaa huoneiston sisälämpötilan tukahduttavan kuumaksi. Talvisin taas aurinkosuojat eristävät ikkunoita ja pitävät lämmön paremmin sisällä. Oikein toteutettu aurinkosuojaus säästää jäähdytyksessä, lämmityksessä sekä valaistuksessa.
kaihdin-Lehtosella on yli 50 vuoden kokemus kaihdinten suunnittelusta ja valmistamisesta. Kaihtimet valmistetaan aina mittatilaustyönä ja valikoimasta löytyvät niin ulkopuoliset aurinkosuojatuotteet kuin myös sälekaihtimet, rullakaihtimet sekä parvekekaihtimet.
Aurinkosuojaukseen käytetyt kaihtimet ovat yleistyneet ja Kaihdin Lehtosen valikoimassa onkin moderneja screen-kankaita, jotka päästävät luonnonvalon sisään, mutta suojaavat auringon lämpösäteilyltä. Screen-kankaan läpi näkymä ulos säilyy esteettömänä ja niitä saa eri väreissä ja eri läpäisevyyksillä.
– Sälekaihtimet ovat olleet perinteinen valinta, mutta nykyään rullakaihtimia menee enemmän varsinkin taloihin, joissa on isoja ikkunoita. Suurin syy on varmaankin se, että kankaat ovat kehittyneet ja on myös niin sanottuja teknisiä kankaita, jotka suojaavat tehokkaasti auringon lämpösäteilyltä, kertoo Kaihdin Lehtosen toimitusjohtaja Heli Lehtonen.
– Hyvä esimerkki tällaisesta teknisestä kankaasta on kangas, jossa ulkopinnalla on ohut alumiinikerros ja tämän vuoksi se heijastaa siihen osuvan lämpösäteilyn tehokkaasti takaisin ulospäin, jatkaa Lehtonen.
– Tosi paljon nykyään menee myös screen-kankaita toimistoihin ja olohuoneisiin, joissa on isot ikkunat ja joissa etuna on läpinäkyvyys. Tämä on hyvä valinta silloin, kun halutaan että maisema ei peity kokonaan, kun verhot lasketaan alas.
– Kankaissa on valittavana läpinäkyvyysaste 1–5 prosenttiin. Pääväreinä ovat valkoinen, harmaa ja musta, lisää Lehtonen.
Rullakaihtimia on saatavilla ketjukäyttöisinä tai jousikäyttöisinä erilaisin vetimin.
– Moottoroidut rullakaihtimet ovat kuitenkin tätä päivää ja soveltuvat niin isoihin kuin pieniinkin kohteisiin. Sähköisesti toimivat rullakaihtimet tuovat helppoutta arkeen ja luovat optimaaliset olosuhteet tarpeiden mukaan. Kaihtimen säätö tapahtuu joko seinäkytkimen, kaukosäätimen tai älypuhelimen avulla, toteaa Lehtonen.