Avoimin mielin armeijaan

0
Majuri Tomi Saikkonen sanoi, ettei varusmiespalvelusta kannata jännittää. Kutsunnanalaisia somerolaisnuorukaisia oli 64. Heidät oli jaettu kahteen tilaisuuteen. Tiistaiaamuna paikalle oli kutsuttu puolet ja puolilta päivin loput.

Majuri Tomi Saikkonen oli huomannut, että edellisen saapumiserän alokkaat olivat hyvin motivoituneita varusmiespalvelukseen. Hän arveli Ukrainan sodan olleen vaikutin.

– Olkaa avoimin mielin, reippaina tekemään parhaanne varusmiespalveluksessa, neuvoi Saikkonen somerolaisnuorukaisia kutsunnoissa.

Hän sanoi Somerolla olevan nyt 64 kutsunnanalaista. Vuorossa ovat 2004 syntyneet eli kuluvana vuonna 18 täyttävät nuorukaiset.

Kutsunnoissa, jotka Puolustusvoimat järjestää yhdessä kunnan kanssa, tarkastetaan asevelvollisen palveluskelpoisuus, eli onko hän sopiva suorittamaan varusmiespalveluksen. Asevelvollinen voidaan määrätä palvelukseen, uudelleentarkastettavaksi tai vapautetuksi. Selvitetään myös, mikä mahdollisesti on se hetki, jolloin palvelukseen astutaan ja mikä on palveluspaikka. Kutsunnoissa tuleville alokkaille kerrotaan Puolustusvoimien toiminnasta.

– Te aloitatte varusmiespalveluksen pääasiassa 2024. Täältä lähtee eniten palvelukseen Säkylään, toisena tulee Niinisalo, kertoi Saikkonen.

18-vuotiaat Lauri Kakko ja Santeri Karttunen olivat saapuneet kutsuntoihin hyvillä mielin.

– Odotan innolla varusmiespalvelusta, totesi Kakko.

– Oikeastaan armeijasta saa lisää mahdollisuuksia tulevaisuutta silmällä pitäen, tuumasi Karttunen.

Kakko hakeutuu erikoisrajajääkäreihin. Hän tietää etukäteen, mitä tuleman pitää, sillä isoveli on ollut sillä tiellä.

Karttusta kiinnostaa sekä rannikkojääkäriys että puolustusvoimain kuljettajakoulutus. Hän haluaisi suorittaa armeijassa kuorma-autokortin eli saada kuljettajan ajokorttiopetusta, ehkä lisäksi perustason ammattipätevyyskoulutusta. Hän arvioi tarvitsevansa niitä tulevaisuuden ammatissaan.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen muisteli, että omissa kutsunnoissaan häntä hieman jännitti, kun ei tiennyt, mitä oli edessä.

– Kyllä käsi taisi täristä, tuumasi kaupungin edustajana ollut Jussi Varjus.

Hän muistaa varsinkin ensimmäisen yön kasarmilla.

– En nukkunut paljon mitään, kun jännitin aamua ja mitä pitää tehdä.

Majuri Saikkonen korosti, ettei tarvitse jännittää. Kaikille löytyy paikka palvella maataan.