Vuoden kokeilu alkaa 2023 alussa

Sivistyslautakunta päätti, että eläkeläisten liikuntakortti otetaan kokeiluun ensi vuoden ajaksi.

Kortin hinta on 35 euroa kausi. Tuolla maksulla pääsee vuoden alusta uimahallin kesätauolle saakka. Syyskaudelle on hankittava uusi 35 euron hintainen liikuntakortti.

Kortilla eläkeläinen pääsee sisään uimahalliin. Uimahallin sisäänpääsy oikeuttaa myös kuntosalikäyntiin. Eläkeläiskortilla ei kuitenkaan pääse pelkästään kuntosalille. Kortti on tarkoitettu omaehtoiseen uimiseen, eikä kata näillä näkymin maksullisia ryhmiä.

Eläkeläisten liikuntakortin käyttöä seurataan ensi vuosi.

– Seuraamme esimerkiksi, miten se vaikuttaa eläkeläisten liikunta-aktiivisuuteen, lisääkö kortti uimahallikäyntejä ja tuleeko hallille uusia käyttäjiä. Teemme kyselyn kokemuksista, kertoo kaupungin vapaa-aikapäällikkö Saija Ahola.

Eläkeläisten liikuntakortin ajatuksena on aktivoida ikääntyviä liikkumaan, ja sitä kautta ehkäistä sairauksia ja toiminnanvajauksia. Samalla parannetaan elämänlaatua ja selviytymistä itsenäisesti kotona.

Tutkimusten mukaan liikunta auttaa esimerkiksi ehkäisemään kaatumisia. Liikunta edistää mielenterveyttä, unenlaatua ja oppimista.

Sivistyslautakunta hyväksyi eläkeläiskortin käyttöönoton samalla kun päivitti vapaa-aikapalvelujen maksuja.

Saija Ahola sanoo korotusten olevan maltillisia, pääosin pyöristyksiä senteistä euroihin. Korotuksia tuli esimerkiksi ulkopaikkakuntalaisten uimaopetustuntiin ja allasvuokriin sekä sisäänpääsymaksu 2 euroa/oppilas.

Uimahallin ja kuntosalin sisäänpääsyn kerta- ja sarjalippujen hinnat pysyvät entisenlaisina. Niihin sivistyslautakunta ei halunnut korotuksia.