Hovioikeus tuomitsi miehen elävältä polttaneen naisen 11 vuoden vankeuteen

0
Kuva: Jane Iltanen / TS

Turunhovioikeus tuomitsi vuonna 1958 syntyneen somerolaisen Ritva Maria Leppäsen 11 vuoden vankeusrangaistukseen pitkäaikaisen miesystävänsä taposta, törkeästä pahoinpitelystä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.
Hovioikeuden mukaan nainen valeli sängyssä makaavan miehen päälle helposti syttyvää nestettä ja sytytti sen tuleen. Teko tapahtui Lautelassa Paakantiellä elokuussa 2020.
Uhri oli rajoittuneesta liikuntakyvystään huolimatta päässyt itse raahautumaan ulos palavasta talosta, mutta kuoli vammoihinsa myöhemmin samana päivänä.
Viime vuonna tapausta käsitellyt Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi naisen ainoastaan heitteillejätöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi riittävä epäily vaihtoehtoisista syttymistavoista, kuten mahdollisesta hella- tai sähköpalosta.
Syyttäjä ja kuolleen omaiset valittivat tuomiosta hovioikeuteen.
Hovioikeuden mukaan vaihtoehtoiset syttymissyyt olivat niin epätodennäköisiä, että ne voitiin sulkea pois. Uhrin palovammojen ja asiantuntijatodistajien lausuntojen perusteella ainoa todennäköinen syttymissyy oli tahallaan sytyttäminen.
Nainen sai samalla tuomion myös yli kymmenen vuotta vanhasta törkeästä pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan nainen sytytti myös vuonna 2011 Kiikalassa miesystävänsä sängyn palamaan. Silloin mies sai palovammoja vain alaraajoihinsa. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt kyseisen syytteen, mutta Hovioikeudessa esitetty lääkärinlausunto riitti nyt tuomioon.
Hovioikeuden ratkaisu oli yksimielinen.
Nyt tuomitun naisen kertomukset tapahtuman jälkeen vaihtelivat siitä, missä hän oli palon syttyessä. Hän kertoi olleensaesimerkiksiulkovessassatailämmittämässä pihasaunaa. Poliisin valokuvien mukaan valtaosa saunan kivistä oli poistettu kiukaasta erillisiin astioihin, eikä saunassa ollut vettä.
Nainen kertoi, että palon havaitessaan hän juoksi talon portaille ja yritti saada puhekontaktia keittiössä olleeseen miesystäväänsä, kun eteinen oli ilmiliekeissä. Naisen mukaan mies oli laittanut keittiössä ruokaa. Lääkärilausunnosta kuitenkin ilmeni, etteivät miehen vammat voineet tulla ruoanlaiton yhteydessä. Hänen oli pitänyt olla makuuasennossa.
Hätäkeskukseen soitti tuomittu itse. Hän oli soittanut keskukseen myös tuntia ennen paloa, koska hänen koiransa oli kadonnut.
Hätäkeskukseen soitti lisäksi lähistöllä asuva nainen, joka oli huomannut palon ulkona ollessaan. Hän lähti palopaikalle ja näki pihalle raahautuneen miehen, jota yritti auttaa hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. Naisystävä oli tuolloin istunut henkilöautossa.
Tuomittu kertoi tapahtumapaikalla, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuuksia palon sammuttamiseen, rajoittamiseen tai miesystävänsä auttamiseen ulos rakennuksesta. Hän selvitti, että kun mies oli päässyt rakennuksesta ulos, hän kävi katsomassa tämän tilan, mutta oli todennut, ettei kykene miestä auttamaan. Nainen oli sen jälkeen ajatellut siirtää palavan talon edustalla olleen henkilöauton kauemmaksi.
Poliisin mukaan nainen käyttäytyi palopaikalla vihaisesti. Hän oli myös ottanut taskuistaan sytkärit molempiin käsiin. Toisen hän sytytti, työnsi lähelle poliisin rintaa ja uhkasi polttaa poliisin. Poliisi otti sytkärit talteen. Nainen kiisti oikeudessa sytkäriepisodin.
Syynä tekoon arvellaan olleen riita koiran katoamisesta. Tuomitun naisen mielestä kumppani ei tehnyt elettäkään lemmikin löytämiseksi, vaikka koira oli ollut kateissa pitkään.
Myös alkoholi oli aiheuttanut kitkaa. Pariskunta käytti alkoholia ajoittain runsaasti ja riitojakin oli ollut sen tiimoilta. Kun nainen puhallutettiin palopaikalla, promillelukema oli 0,7.