Ilman hyviä työntekijöitäei maanrakennusalalla voi menestyä

0
Juha Raitanen pitää yrittäjyyden tuomasta vapaudesta, vaikka työ onkin sitovaa.

Teksti Kirsi Seppälä, kuvat Sari Merilä

Someron Yrittäjät palkitsi Juha Raitasen Vuoden Nuorena Yrittäjänä.
Juha Raitanen on pyörittänyt Somersora Oy:tä yhdessä veljensä Olli Raitasen kanssa vuodesta 2005. Perheyritys on perustettu vuonna 1976. Juha Raitanen on yrityksen toimitusjohtaja.
Maanrakennusalalla toimiva Somersora työllistää alihankkijat mukaan lukien sesongista riippuen 40–50 henkeä.
Yritys toimii Etelä-Suomen alueella; tällä hetkellä työmaita on eniten pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla. Konekanta on uudehkoa ja varustettu asianmukaisilla lisälaitteilla.
– Yritystausta on tullut omilta vanhemmilta (Seija ja Raimo Raitanen) ja sitä kautta yrittäjyys tuli itsellekin, 36-vuotias Juha Raitanen toteaa.
– Olen käynyt ammattikoulun asentajapuolen. Kävin vaan jonkun koulun ja aloin pyörittää yritystä sen jälkeen. Kouluja olisi kannattanut kyllä käydä hiukan enemmänkin, sillä se olisi helpottanut alkuun lähtöä aika paljon, hän jatkaa.
Valinta Vuoden Nuoreksi Yrittäjäksi tuli Raitaselle yllätyksenä.
– Ainahan tällainen hienolta tuntuu, ja kertoo siitä, että jotakin on tullut oikeinkin tehtyä. Ilman hyviä työntekijöitä ei maanrakennusalalla voi menestyä, sillä he ovat yrityksen suurin voimavara.

Tilauksia entiseen malliin

Kuten yrittäjät yleensäkin sanovat, myös Raitanen kertoo pitävänsä yrittäjyyden tuomasta vapaudesta. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että yrittäjyys on sitovaa ja paineen alla elämistä.
– Parasta on, kun saadaan tehtyä urakat sovitussa aikataulussa ja tilaajan kanssa hyvässä yhteistyössä. Nyt ollaan kuitenkin paineen alla koko ajan, koska polttoaineen hinnan nousu ja kaikki kustannusten nousu tuntuvat meillä. Urakoista joutuu antamaan kiinteät hinnat ja urakat voivat kestää useita vuosia, joten riskit ovat suuret, jos kustannukset nousevat, hän kertoo.
Toistaiseksi Somersoran työtilanne on ollut hyvä.
– Asiakkaat ovat teettäneet töitä vielä entiseen malliin. Ensi talvi näyttää, mitä tapahtuu, hän puntaroi.

Pitää yrittää vaan

Entä miten Juha Raitanen neuvoo nuorta, joka haluaa yrittäjäksi?
– Mieti tarkkaan se idea ja miten pystyt erottumaan muista, koska kilpailua alalla on paljon.
Jokainen yrittäjä tarvitsee tukea ja kannustusta. Raitanen kertoo selvittävänsä paljon yritykseen liittyviä asioita itse ja kuten hyvässä perheyrityksessä kuuluukin, perheeltä on apua saatavilla.
Rautelassa asuva Raitanen harrastaa vapaa-aikanaan metsästystä ja viettää aikaa perheensä kanssa. Raitasella on kaksi lasta ja vaimo.

Somersora Oy

palvelut: maanrakennus, louhinta, pohjarakentaminen, betonirakenteet, putki ja johtolinjojen rakennustyöt, kone- ja laitevuokrauspalvelut sekä rakentamisen palvelut

pääurakointipätevyydet toimialallaan

liikevaihto oli 9,8 miljoonaa euroa

liikevaihto nousi 13,2 %

liiketoiminnan voitto oli 684 000 euroa

liikevoittoprosentti oli 6,9 %

yhtiön omavaraisuusaste oli 39 %

Lähde: Asiakastieto ja Somersora