Kausi-influenssa tekee jo tuloaan

0
Kausi-influenssarokotus on joka syksyinen, iso urakka.

Yhä jatkuvasta koronaviruspandemiasta huolimatta myös influenssakausi tekee taas tuloaan. Tänä vuonna kausi-influenssa lähestyy normaalia aiemmin.
– Influenssarokote kannattaa ottaa nyt, niin elimistö ehtii kehittää riittävästi vasta-ainetta ennen tartunta-aallon alkamista. Rokotteen antaman suojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, neuvoo Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen .
– Hyvissä ajoin otetun rokotteen lisäksi hyvä käsihygienia auttaa suojautumaan. Muistetaan siis edelleen esimerkiksi aivastaa tai yskiä käden sijaan nenäliinaan tai hihaan, muistuttaa Halonen.
Influenssa on eri tauti kuin tavallinen flunssa tai nuhakuume. Kausi-influenssalla tarkoitetaan a- ja b-virusten aiheuttamaa hengitysteiden tulehdusta, kun taas flunssaa aiheuttaa moni eri virus. Influenssa on oireiltaan tavallista flunssaa rajumpi: oireita ovat korkea kuume, voimakkaat nivelkivut, väsymys, vilunväristykset, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä.
Rokotteella voi olla 70­–80 prosentin suoja. Koska influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, ei viime tai edellisvuonna otettu influenssarokote enää tänä vuonna suojaa taudilta.