Koirien ”pakohuone” Somerolle

0
Somerolle on tulossa tämä pop up -telttaan rakennettu ”pakohuone”, jossa voi pelata Operaatio 27:n kyläilypäivät -nimistä pakopeliä.

Somerolle rantautuu ensi lauantaina 17.9. koirien ja ihmisten yhteinen pakopeli DOGescape. Pakohuone pystytetään telttaan Löytöeläinkoti Omatassun pihalle.
DOGescape on hajutyöskentelyä harrastavan koirakon tosielämän hajutyökokemus ja jännittävä pakopelihaaste. Pelissä koira ja koiran ohjaaja löytävät pelin ratkaisun kannalta merkittävät vihjeet, joiden avulla tiimin muut jäsenet pääsevät ratkaisemaan Room Escape -peleistä tuttuja, loogista päättelykykyä vaativia tehtäviä.
Periaatteessa DOGescape on kuin ihmisille jo tutuksi tullut pakopeli, mutta pelin etenemisen kannalta ratkaisevat vihjeet löytyvät koiran hajuaistia hyödyntämällä. Tiimin yhden jäsenen on siis syytä keskittyä koiran hajutyöskentelyn ohjaamiseen. Koiran löytämien vihjeiden avulla tiimin muut jäsenet pääsevät ratkaisemaan tehtäviä.
Koiran ohjaajan vastuulla on ohjata koiraa hajutyöskentelyssä ja seurata sen jaksamista. Joillekin koirakoille sopii paremmin intensiivinen ja yhtäjaksoinen työ, toisille se, että työtä tehdään pätkittäin välillä leväten tai rauhoittuen. Pelissä ei kuitenkaan olla lukkojen takana, joten koiran voi pelin aikana viedä myös esimerkiksi ulkoilemaan tai autoon lepäämään.
Koiran ja sen ohjaajan lisäksi joukkueeseen mahtuu tilasta riippuen 1–3 ihmistä.
Pelin on kehittänyt nummelalainen Katja Etelävirta, joka kouluttaa harrastuksekseen hajutyöskentelykoiria.
– Tiedän, että kaikkia lajin harrastajia eivät kokeet tai kilpailut kiinnosta. Ja kun yksin treenaaminen ei innosta, niin huhuillaan sosiaalisessa mediassa, että onko kenelläkään tiedossa jotakin tapahtumaa tai kokoontumista. Siitä lähti idea tämän pelin luomiseen.
Ensimmäinen kiinteä peli on Nummelaan rakennettu Mummola.
– Koska pakopeli konseptina on sellainen, että samaa peliä ei moneen kertaan voi pelata, tarkoituksenani on alusta saakka ollut rakentaa pelejä myös muualle, yleensä koirakouluihin.
Hajutyöskentelyyn erikoistuneen koirakoulu Vainuvoiman kanssa Etelävirran yhteistyö alkoi reilut puolitoista vuotta sitten ja sen tuloksena rakennettiin Kauppa-apulaisen ahdinko -peli Turkuun ja tänä kesänä Hevoslääkärin resepti -peli Loimaalle. Muitakin pelejä toisille paikkakunnille on jo rakenteilla.
– Somerolle on tulossa kehittämäni pop up -telttaan rakennettu peli, jonka kanssa reissaan paikoissa, jossa kiinteää peliä ei ole. Sellainen on toki mahdollista rakentaa, jos aiheesta innostutaan tarpeeksi.
Someron pop up -telttaan pelaamaan haluavien on ennakkoilmoittauduttava dogescape.fi -sivustolta löytyvän linkin tai kennel Yacatisin kautta.
Peli on tarkoitettu koirakoille, jotka hallitsevat hajutyöskentelyn perusteet. Pelissä vaaditaan ainakin huoneisto- ja laatikkoetsinnän sekä ilmaisun taitoja.
Hajuina käytetään joko nosework -lajista tuttua eukalyptus-hydrolaattia tai Kong-lelun palasia. Namipiiloja ei ole.
Hajulähteet on piilotettu joko kalusteisiin tai erilaisiin säiliöihin ja purkkeihin.
– Itse seuraan aina peliä videolta ja tiedän kuinka koukuttavaa koiran työskentelyn seuraaminen on. Näiden pelien avulla saan muitakin ihmisiä houkuteltua mukaan.
Etelävirta kertookin, että lajia harrastamattomat poikkeuksetta hämmästyvät koiran taitoja lähtiessään mukaan pelaamaan.
– Koiran arvostus nousee pilviin.
– Tämä on treenaamista leikin varjolla. Moni yllättyy, kuinka pelatessa ylittävät tason, jolla luulivat olevansa.
Mikään yleisölaji koirien pakopelit ei kuitenkaan ole, vaan pelaajat toimivat täysin oman joukkueensa kesken.
– Koska joukkueessa on myös aivopähkinöiden kimpussa työskenteleviä jäseniä, jotka rupattelevat ja liikkuvat samassa tilassa, on koiralla oltava hieman kokemusta myös erilaisten häiriöiden alaisuudessa työskentelystä.
Koiran ilmaisun tulee olla sellainen, ettei se hajota tai vahingoita pelialueen kalusteita tai rekvisiittaa. Pelinjärjestäjät suosittelevat ennen pelaamista esimerkiksi hajuerottelu- tai nosework-kurssien suorittamista.
DOGescape ja sen yhteistyöyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen Eläintenkouluttajat ry:n eettisiä sääntöjä ja sitä odotetaan myös pelaajilta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ohjaaja käsittelee koiraa rauhallisesti, lajille sopivalla tavalla ja niin, että se on turvallista sekä eläimelle että ihmisille.
Koirilla ei ole ikärajaa, mutta alle 14-vuotiaat eivät pääse pelaamaan kuin aikuisten seurassa. Pelit sinällään eivät järjestäjien mukaan ole liian jännittäviä tai pelottavia pienillekään lapsille. Pienten lasten suhteen kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa, jotta koiralla olisi mahdollisimman hyvä työskentelyrauha.
Peli on suunniteltu niin, että tehtävien ratkaisuun tarvittavat vihjeet löytyvät vain koiran hajuaistia hyödyntämällä. Kun ensimmäinen koiran löytämä vihje on käytettävissä, muut pelaajat voivat ryhtyä ratkaisemaan tehtäviä sen avulla. Pikkuhiljaa koirakko löytää uusia ja taas uusia vihjeitä, jotka helpottavat muun tiimin etenemistä kohti tehtävän lopullista ratkaisua.