Kuolleiden lasten muistopäivä on 23.9.

0
kuva: Tina Witherspoon, Unsplash

Perjantai 23.9. on kuolleiden lasten muistopäivä. Silloin muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen. Monilla paikkakunnilla eri tahot, esimerkiksi seurakunnat järjestävät tapahtumia, joissa voi hiljentyä muistojen ääreen. Kuolleiden lasten muistopäivän vietto on alkanut lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta vuonna 2010.
Kuolleiden lasten muistopäivä on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille, mutta myös veljille ja siskoille, jotka surevat sisarustaan. Päivä on myös isovanhemmille, kummilapsen menettäneille, tarha- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille tuttaville. Päivä on myös heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla. Katso lista tiedossa kuolleiden lasten muistopäivän tapahtumista Käpy ry:n verkkosivulla.
Syyskuu on myös medioille ajankohtainen aika nostaa esiin lapsen tai lapsenlapsen menettäneiden tarinoita. Käpy Lapsikuolemaperheet ry välittää lapsen/lapsenlapsen menettäneiden haastateltavien yhteystietoja ja antaa tarvittaessa lisätietoja. Yhdistyksen jäsenperheitä on kautta Suomen, myös vertaistukiryhmiä kokoontuu eri puolilla maata.

Lapsen menettäneiden asemassa parantamisen varaa

Kuolleiden lasten muistopäivänä Käpy ry tahtoo myös tuoda esille lapsen menettäneiden vanhempien tilannetta yhteiskunnassa. Tällä hetkellä vanhemmat eivät ole oikeutettuja mihinkään sellaiseen yhteiskunnan tarjoamaan tukeen, joka mahdollistaisi töistä poissaolon lapsen kuoleman jälkeen. Sairausloman hakeminen tilanteessa, jossa hakija ei ole sairas, on monin tavoin ongelmallista. Sairauslomakäytännöt vaihtelevat eivätkä ole tasa-arvoisesti kaikkien vanhempien käytettävissä – vaikeassa asemassa voivat olla esimerkiksi työttömät, yrittäjät, opiskelijat tai epätyypillisissä työsuhteissa olevat.
Tanskassa on otettu käyttöön suruvapaa alle 18-vuotiaan lapsen menettäneille vanhemmille, mikä mahdollistaa enimmillään 26 viikon mittaisen töistä poissaolon lapsen kuoltua. Suomessa tulisi ottaa tästä mallia. Käpy Lapsikuolemaperheet ry toivoo, että suruvapaa kirjattaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan.