Loiskeessa polskittu jo 10 vuotta

0
Melontapisteellä ohjaaja Eeva-Maija Kara antoi neuvoja oikeasta melontatekniikasta.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Uimahalli Loiskeelle tuli 10 vuotta täyteen ja sitä juhlittiin useilla eri tapahtumilla ja kakkukahveilla sekä päivittäin uimassa käyneiden kesken arvotuilla palkinnoilla.
Maanantaina kakkukahveilla kävi arviolta 300 asiakasta ja vesijumpattiin kahteen eri otteeseen, tiistaina oli opastusta vesijuoksu- ja uimatekniikassa, keskiviikkona oli vesisankarit tehtävärata, jossa neljällä eri pisteellä pääsi kokeilemaan melontaa, snorklausta, pelastusliivikelluntaa ja elvytystä Anne-nuken avulla. Loppuviikon ohjelmassa oli Wibit-rata ja liukumäkikisa.
Vapaa-aikapäällikkö Saija Ahola kertoo, että hallin käyttöaste on ollut hyvä. Koronavuosien jälkeen ollaan palaamassa kävijöiden määrässä normaalitasolle.
Mitään suuria remontteja tai muutoksia ei hallille ole tulossa ja muutenkin halli on ikäänsä nähden hyvässä kunnossa. Myöskään vieressä olevalle hieman vanhemmalle liikuntahallille ei ole tulossa isompia kunnostuksia.
Uimahallilla on töissä kolme alkuperäistä työntekijää, jotka ovat olleet töissä koko hallin kymmenvuotisen olemassaolon ajan. Yhteensä työntekijöitä on yksitoista.
– Hienoa kaikin puolin, että nyt kun koronastakin on toivottu, niin voidaan jälleen alkaa järjestää ryhmäliikunnan tunteja sekä tämä juhlaviikkokin. Pari vuotta tässä on menty rajoitusten kanssa ja välillä oltiin kokonaan kiinnikin, joten eiköhän tässä viimein palata normaaliin toimintaan ja sitä kyllä ennakoi sekin, että kaikki syksyn liikuntaryhmätkin ovat täytyneet nopeasti, toteaa Saija Ahola.
– Normaalisti vuosittain meillä käy noin 70 000 asiakasta ja tähän mennessä tänä vuonna on käynyt jo 40 000 asiakasta eli melko hyvä vuosi tästäkin tulee, vaikka juuri äskettäin oli pitkä huoltotaukokin, jossa huollettiin kaikki käyttövesijärjestelmät.
Uimahallin suosituimpia ryhmiä ovat vesijumpat, joita on päivittäin, ja lasten ilmaiset uimakerhot neljä kertaa viikossa.
Kävijöistä suurin osa on ikäihmisiä ja lapsiperheet sekä nuoret käyvät yleensä viikonloppuisin. Koulujen uimaopetus on myös iso osa hallin toiminnasta, kun kaikkien koulujen luokat käyvät uimassa ja tätä varten on hallilla oma uimaopettajakin.
– Uimakoulussa käydään läpi ja tutustutaan useaan eri lajiin ja urheilumuotoon, mutta uimataito on kuitenkin se, joka jokaisella lapsella pitäisi olla ja siksi pidän sen opettamista ja opettelemista kaikkein tärkeimpänä liikuntamuotona koulussa, toteaa Saija Ahola.
– Meillä on hallissa kaksi uimavalvojaa, joiden työtä pidän itse todella vastuullisena, vaikka se ei aina siltä näytäkään, kun he kopissa näyttöpäätteen ääressä istuvat ja hallin toimintoja valvovat. Kyse on aina kuitenkin ihmishengestä, jos jotain tapahtuu. Meillä ei onneksi ole mitään vakavia vaaratilanteita ollut ja meidän allaskin on syvästä päästä vain kaksi metriä syvä, mikä helpottaa mahdollisen pelastustehtävän sattuessa, jatkaa Ahola.
Uimahallin palveluiden lisäksi talosta löytyy kaksi liikunnanohjaajaa, jotka kouluttavat vertaisohjaajia ja antavat ennaltaehkäisevää liikunta- ja elintapaneuvontaa, joilla ihmisiä kannustetaan omaehtoiseen liikkumiseen.