Missä leipä kasvaa?

0

Upeat lainehtivat viljapellot ovat iso osa somerlaismaiseman viehätysvoimaa. Tänne sopiikin hyvin Leipätiedotus ry:n teemaviikko, Leipäviikko, joka pohtii teemaa Missä leipä kasvaa.
Jo ennen nyt käynnissä olevia puinteja tapahtuu pellolla paljon. Peltoa muokataan ja kalkitaan, vilja kylvetään ja sitä pyritään suojaamaan monin eri keinoin tuholaisilta ja kasvitaudeilta.
Sadon onnistuminen ei ole itsestäänselvyys. Kasvinjalostuksella tavoitellaan lajikkeita, jotka tuottaisivat hyvää satoa ja selviytyisivät erilaisissa haastavissakin sääoloissa. Joskus kuitenkin sääolot ovat sellaiset, että sato jää kokonaan saamatta.
Kuivattu vilja jauhetaan myllyssä jauhoiksi ja jauhot toimitetaan leipomoon. Siellä tehdään taikina ja kohotetetaan se. Taikinasta tehdään muotilla leipä, joka paistetaan. Valmis leipä pakataan ja pakkaukset siirretään leipälaatikoihin ja toimitetaan kauppoihin kuljetusautoilla.
Jokaisen leivän takana on siis monta ihmistä ja työvaihetta.
Alan kannattavuuteen vaikuttavat myös raaka-aineiden, energian, lannoitteiden, kylvösiementen ja torjunta-aineiden hinnat.
Annetaan siis arkiselle leivällekin sen ansaitsema arvo.