Miten meni Somerniemen kesätorin 35-vuotiskesä?

0
Kahvilayrittäjä Seppo Hurmerinta (toinen vas.), kahvilan henkilökuntaa sekä toripaikkavastaava Leo Malkki nauttivat aurinkoisesta kelistä kesän viimeisenä toripäivänä.

Teksti ja kuvat Alma Kärkkäinen

Somerniemi-Seuran toritoimikunta on pyörittänyt kesätoria vuodesta 1987. Tämän kesän viimeisenä toripäivänä paikalla oli niin alkuperäistä kuin uuttakin väkeä.
– Täällä on joitakin, jotka ovat olleet alusta asti: Mikkolan tytöt sekä Aspin kala-auto, kertoo toripaikoista vastaava Leo Malkki.
Toriväen kesken Mikkolan tyttöinä tunnetut Ritva ja Terttu Mikkola kertovat olleensa paikalla lähes joka lauantai. Vain leikkauksen kaltaisten syiden takia on jääty joskus pois. Myynnissä on ollut itse kasvatettuja kukkia, kesäkurpitsaa, purjoa, sipulia ja muita vihanneksia. Pikkutaimet koskelaissiskokset ostavat muualta.
– Asiakkaat ovat aivan ihania. Ja järjestysmiehet ja -naiset, kertoo Ritva Mikkola.
Leo Malkille kesä oli kahdeskymmenes paikkavastaavan tehtävissä.
Hän kertoo Kai Linnilästä ja mainitsee tulleensa tehtäväänsä tämän tilalle. Somerniemi-Seuran alainen toritoimikunta jakaa myyntipaikkoja aina lauantaiaamuisin kello 6.30 alkaen. Malkki näyttää kahvilan kulmalla olevia kaappeja, joista myyntipaikkoja odottavat ottavat lapun.
– Koskaan emme ole joutuneet sanomaan, ettei ole tilaa. Myyjiä saattaa olla satakin odottamassa paikkaa. Suurin osa tulee lähistöltä, mutta on meillä ollut myyjiä Raumalta ja pääkaupunkiseudulta sekä menneinä vuosina jopa Ahvenanmaalta saakka.
– Nyt tilanne on tosin se, että kallistuneen polttoaineen takia myyjät joutuvat laskemaan tarkoin, kuinka kaukaa kannattaa tulla. Moni ei kylläkään tule rahan takia. Tämä on sosiaalista toimintaa, saa jutella ihmisten kanssa. Meillä on täällä hyvä henki. Olemme hyvässä maineessa.

Hyvä sää saa tuhansia liikkeelle

Leo Malkin sanoin kesän viimeisen toripäivän sää oli mitä ihanteellisin. Kuluneeseen kesään kun mahtui monenkirjavia säätiloja. Torimyynti on säistä kiinni ja sade luonnollisestikin vaikuttaa kaupankäyntiin. Asiakkaita tulee sateellakin, mutta myyjiä jää pois.
– Kirpparipöydän pitäminen sateella vaatisi telttaa. Helle ei niin haittaa, oikeastaan toivotaan lämmintä, paikkavastaava tietää kokemuksesta.
Tarkkaa asiakasmäärää on mahdotonta sanoa, tuhansissa liikutaan kuitenkin. Kun paikalle matkustaa sellainen väkimäärä, liikenne ja pysäköinti tuovat omat haasteensa. Parkkipaikkoja tarvitaan ja paljon. Somerniemi-Seuralla on torin vieressä olevan tilan lisäksi hehtaarin parkkipaikka Salkolantien varrella. Siltikin, kuuluu viimeisenä toripäivänä kuulutus, jossa kehotetaan siirtämään väärään paikkaan eksynyttä autoa.
Liikenne pyritään saamaan kaikille sujuvaksi ja turvalliseksi.
– Lauantaisin nopeusrajoitus on tässä kohtaa 50 kilometriä tunnissa.

Kahvila-asiakkaat tervehtivät yrittäjää kädestä pitäen

– Vuohenjuustocroissant on nousussa, sitä menee, kertoo kahvilayrittäjä Seppo Hurmerinta.
Satoi tai paistoi, kesätorin kaksi kahvilaa on toripäivinä auki. Sateen sattuessa katosten alla on tungosta.
Kun tulee puhetta eri maiden tapakulttuureista, kahvilan väki mainitsee, ettei Suomessa helpolla mennä toisten pöytiin, vaikka siellä olisi juuri ne kaivatut kaksi paikkaa vapaina.
Hurmerinta on toiminut kahvilayrittäjänä yli 20 vuotta. Vakioasiakkaat käyvät tervehtimässä kädestä pitäen.
Markku Partasella on tapana käydä torilla kahvilla. Kahvilassa kokoontuu ”toriparlamentti” kello yhdeksältä. Kahvit juodaan vakiporukalla, joskus joukossa on vierailijoitakin. Yhdessä parannetaan maailmaa.
Partanen on käynyt kesätorilla alusta saakka. Ensin vanhempiensa kanssa, sillä Partasen äiti on Somerolta. Mies itse asuu Helsingissä, ja viettää vapaa-aikaa Somerolla ja Somerniemellä.

Ennätysaika torineuvoksena

– Kolme vuotta olen ollut torineuvoksena, ja tänä vuonna siirsin käädyt eteenpäin, kertoo Hildan leipomon luona tavattu Antero Laukkanen . Laukkanen on paikalla sisartensa Toni Turkin ja Margit Kuhlbergin kanssa.
Seurue asettuu kuvaan Hilda Kohosen myyntipöydän eteen. Kohonen myy muun muassa korvapuusteja, lusikkaleipiä, piirakoita ja perunalimppua. Asiakkaat huomaavat, että suurikokoiset munkit on tehty suurella sydämellä. Nopea vilkaisu vain, ja paikalle sattunut asiakas saa munkkipussin ostoskassiinsa.

Ukrainalaisia myyjiä kolmessa polvessa

Saman katoksen alla Hildan leipomon kanssa on kolme iloista ukrainalaista myyjää. Karina esittelee äitinsä Larisan ja isoäitinsä Viran . Tarjolla on muhkeita makeita leivonnaisia ja maistiaisiakin.

Elävää musiikkia Mäntymaan veljeksiltä

Somerniemen kesätorin lavalta kuului puolen tunnin mittainen reipas musiikkiesitys. Asialla oli Somerolla kasvaneiden Mäntymaan veljesten kaveriporukan bändi. Viisihenkinen yhtye soittaa kappaleita, joista suurin osa on syntynyt muusikoiden omista kynistä.
Samuel Mäntymaan kappale Muisto on omistettu kaverille, johon Mäntymaa tutustui ollessaan opiskelijavaihdossa.
– Oltiin juteltu uskon asioista, ja niistä keskusteluista syntyi tuo biisi.
Jooel Mäntymaan kappale Luota tiivistää kertosäkeessään, mihin bändiläiset uskovat:

Luota Jumalaan,
luota hyvään tahtoonsa.
Luota Hänen
täydelliseen rakkauteensa.

Mäntymaiden bändiesityksen jälkeen kesätori on auki vielä pari tuntia.
Miehet kantavat soittopelejä ja äänentoistolaitteita pois, ja kohtapuoliin alueen myyntipöytiä aletaan purkaa. Yksi kesäkausi päättyy jälleen.
Kahvilayrittäjä Seppo Hurmerinta kertoo, kuinka vakioasiakas saattaa tulla kädestä pitäen toivottamaan:
–Nähdään ensi keväänä!