Muistisairautta sairastaa Suomessa noin 200 000 ihmistä. Väestön ikääntymisen myötä muistisairauksien määrä tulee tulevina vuosina kasvamaan.

Muistisairauksiin liittyy vielä paljon häpeää ja kielteisiä asenteita. Sairastunut ei välttämättä hakeudu lääkäriin oireiden vuoksi, koska pelkää diagnoosia. On tärkeää, että muistisairauksista puhutaan kunnioittavasti ja avoimesti.

Kohtaa muistisairas ihmisenä, vähennä omilla puheilla ja teoilla muistisairauksiin liittyviä kielteisiä asenteita. Lähde mukaan muistivapaaehtoiseksi.

Edistä aivojesi terveyttä. Käytä aivoja, ole fyysisesti ja sosiaalisesti aktiivinen, syö terveellistä ruokaa ja pyri pysymään normaalipainossa, hoida kohonnut verenpaine ja kolesteroli kuntoon sekä vältä tupakkaa ja alkoholia. Toisaalta muistisairaus voi yllättää, vaikka kuinka eläisi taiten.

Ensi viikolla vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa. Teemana on hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Se tarkoittaa, että muistisairas ja hänen läheisensä voivat elellä vivahteikasta elämää sekä saada tarvitsemansa tuen ja palvelut.