Nouseeko kaupungin sähkönhinta?

0
Terveyskeskus on suurin kulutuspaikka.

2000-luvulla on sähkössä totuttu vakaisiin, 4–6 sentin hintoihin per kilowattitunti. Nyt hinnat ovat monellakin moninkertaisestuneet. Miten nousu kohtelee veronmaksajia, vastaajana on tilakeskuksen päällikkö, vt. tekninen johtaja Markus Älli.

– Noususuunnassa ollaan. Sähköenergian nykyinen sopimus on voimassa vuoteen 2023 ja kilpailutus on tehty 2024–2025 toimituksista. Hinnat ovat sillä tavoin lukittu pidemmäksi aikaa. Mutta odotusarvo on, että sähköenergian hinta kaupungille ensi vuonna tuplaantuu, noin 150 000 euroon, Markus Älli arvioi.

Energiankulutusta varten on jo perustettu työryhmä, sillä kustannuspaine on nyt joka energiamuodoissa. Sähkön ohella pureudutaan myös lämpöön, eli energiansäästöön yleisesti.

Kaupungilla sähkönmittaus on kiinteistökohtainen. Isoin sähkönsyöppö on terveyskeskus. Seuraavina ovat Joensuun ja Kiiruun koulu. Neljäntenä on uimahalli/monitoimitalo, jossa eniten kuluu lämpöä, sähköä kuitenkin jo vähemmän.

Uutta valaisinta vaihtaessa korvaavaana tekniikkana on aina led. Säästöä tuo myös aikaohjaus.

– Ehkä katuvaloissa voidaan jotain säästää. Mutta perusteet pitää olla, eikä mutu-tuntumalla voi edetä. Pitää laskea hintalaput, sillä puntaroitavana on myös haitat. Vähentäminen voi vaikuttaa turvallisuuteen. Jos kylä pistetään pimeäksi, luodaan työskentelyolosuhteet pahantekoon ja ilkivaltaan. Mitään taikasauvaa ei ratkaisulle ole, Älli pohtii.